вторник , 19 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Радан Кънев: Очакваме скандални неща между двете четения на Закона за съдебната власт

Радан Кънев: Очакваме скандални неща между двете четения на Закона за съдебната власт

Парламентът едва започна да работи с над три месеца закъснение, а дебатът е на рядко махленско ниво, като изключително много личи липсата на представителите на дясната реформаторска десница у нас – и от гледна точка на внасяне на законопроекти, и на спиране на безумия и на ниво на диалога. Този кабинет напомня на кабинета „Орешарски“ с обратен знак.

Такава е оценката на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев, който гостува в КОД 11-13 с коментар за управлението и скандалите около него.

Според него в парламента съществува широко съгласие за това как да се съхрани статуквото в чувствителни и важни сфери, като например правосъдието. Или дали да се възобнови грабежа „Белене“, понеже от КТБ явно повече не могат да откраднат, та се оглеждат откъде може да дойдат следващите милиарди, коментира Кънев, за когото ключовите интереси на БСП и ГЕРБ не се различават.

Коментирайки промените в Закона за съдебната власт, Радан Кънев каза, че очакват много по-скандални неща между първо и второ четене и имат много тревожна информация.

Става въпрос за нарушаване на конституцията може би през даване на допълнителни правомошщия на Специализирания наказателен съд и гарантирани привлегии на членове на ВСС и превръщането им в граждани от друга категория, обясни той.

Поддържането на това изкривеното правосъдие е техен интерес – на тях, на спонсорите и на господарите им, поясни Кънев в отговор на въпрос за мотивите.

Правил съм реформа в съдебната система с ГЕРБ, когато Христо Иванов бе министър, ежедневно с месеци сме се борили и видяхме, че няма воля за такава промяна, добави бившият реформатор.

Според него е видимо, че патритотите са използвани за прокарване на бизнес интересите на Пеевски и ДПС и се намират в подчинена и унизителна ситуация.

„ДПС и националистите са едно и също в българската политика от много години насам и имат общ генезис в службите на ДС, а радикалните елементи в етническите сблъсъци и от двете страни са режисирани провокатори. Това работи в полза на мафията и на чужди геополитически интереси“, категоричен е Кънев.

Политикът коментира и казуса КТБ, като припомни, че е присъствал на срещата от първата стенограма. „Борисов десет пъти каза, че МВР, ДАНС и прокуратурата са виновни, после взе властта само месеци след това и започна да брани Писанчев в ДАНС, Лазаров в МВР – новия „руски“ човек в България, и Цацаров. Защо – защото е тотално зависим“.

Докато Бойко Борисов е премиер, Сотир Цацаров е главен прокурор, а Владислав Горанов – финансов министър, истината за КТБ няма да излезе, тъй като тези хора са набъркани, убеден е Кънев.

Десният политик коментира още скандала с НДК, изстребителите и провеждащата се в момента на разговора пресконференция на посланик Сюлейман Гьокче, както и отношенията с Турция – вижте в цялото интервю:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …