понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радан Кънев: Не мога да си позволя песимизъм за дясното

Радан Кънев: Не мога да си позволя песимизъм за дясното

Усилието за единство в българското дясно и реформаторско пространство е многогодишно и мнозина го смятат за безплодно, но аз не мога да си позволя подобен песимизъм, въпреки сериозния си негативен опит.

Това заяви в еМисия България лидерът на ДСБ Радан Кънев, който припомни, че е бил участник в много от метаморфозите и разслоенията вдясно – до Реформаторския блок, когото ДСБ напуснаха.

Кънев подчерта, че се е борил за единството на блока до последния момент, в който е станало ясно, че то никога няма да се случи. Той определи всеки един миг на неединство и разногласие като лъжа към избирателите, на които не е била обещавана в очите „халтава коалиция, в която всеки ще се бори за своите интереси“.

„През 2014 г. по мое изрично настояване РБ записа, че ще се стреми към управление с нов премиер. За съжаление, това обещание, което донесе много доверие и много по-добро от очакваното съотношение между ГЕРБ и РБ, бе предадено в изборната нощ“.

„Избрахме (ДСБ) да разцепим блока, отколкото да подкрепим управление на ГЕРБ. Няма да се явим на изборите нито с Кунева, нито с Лукарски“, категоричен бе Кънев.

Драматично и безвъзвратно се разделиха политическите ни пътища по отношение на обслужването на Борисов и ГЕРБ, но няма да кажа лошо за самия него, видял съм добро от него като човек и лекар, каза той и за бившия си съпартиец и министър в оставка Петър Москов.

Компромис зад затворени пари аз не съм направил, заяви още Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ изказа одобрение и за проекта „Да, България“ на Христо Иванов. Той увери, че макар ръката им да е протегната от първия момент към новата партия, то те вече виждат определени идейни различия с нея.

Тепърва се създава партия, в която голямата част от хората са без опит в политиката, и те ще имат нужда от време да структурират своите органи, да изяснят своя политически и идеен облик и своите цели, коментира Кънев, според когото голямата обща цел остава правосъдна реформа и борба с корупцията.

Той обаче е категоричен, че никой честен човек няма място във власт, която отказва да реформира правосъдието.

Разделението между ляво и дясно не се е изчерпало, но на прескачане между тях имат право само избирателите, не и политиците, смята още политикът. Чуйте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

8 коментара

 1. Кръстева

  Пред Радан Кънев вече стои дилемата политическа маргинализация или политическа смърт. Погрешните самооценки и високото самочувствие, съчетани с пълна липса на опит, са сигурна гаранция за падане „от високо“.
  ––––-
  Форматът на Синята коалиция/СЕ/ плюс БДФ беше оптимален и можеше да се отиграе по–добре. Един консервативно-патриотичен блок, воден от ДСБ, такова, каквото беше. И трябваше да се тръгне с „натрупване“ – присъединяване само на партии, които припознават дясната платформа, принципи и политики и подписват споразумение за общи политически действия, както и за непреодолимите си различия, по които следва да са наясно и техните избиратели. Така щеше да се върви по-устойчиво напред, а специално със „Синьо единство“ видяхме и силов подход, който беше излишен.
  Защо всяка нова партия се прицелва в електората на старите традиционни формации? Кукувиците, както знаем, снасят яйцата си в гнездата на други птици, а малките им се излюпват първи и изхвърлят останалите навън.
  Фразата на Иван Костов за „последната червена кукувица, която се опитва да снесе яйце в синьото гнездо“ по адрес на Меглена Кунева е на път да се превърне в крилата. Метафората на лидера на ДСБ не се появи в случаен момент. Пред медиите тя беше подхвърлена в деня, след като Националният съвет на СДС взе решение да не подновява Синята коалиция. Което според проучвания дава много по-малки шансове и на СДС, и на ДСБ да влязат в следващия парламент. Всъщност Костов е използвал метафората за пръв път още предишния ден – на събрание на ДСБ в столичния район „Средец“, след което в 3 часа след полунощ я е публикувал във Фейсбук.
  Имал ли е основание експремиерът до среднощ да разсъжава върху конкуренцията на бъдещата партия на бившия еврокомисар?

 2. Кръстева

  Големият въпрос, който ДСБ не постави, е: на всяка цена да се появи ново дясно или да запази лоялността си към своите симпатизанти и избиратели. В началото имаха заявка за един интелигентен дизайн за коалиция. Това не се случи, в резултат на което силата на отката започна да тежи много

 3. С мисъл за България

  Не споделям мнението на преждеписавшите. ДСБ бе най-принципната партия в парламента, която се опита да бъде реформаторски коректив в управляващата коалиция, докато не получи недвусмислени доказателства, че ГЕРБ въобще нямат искрени намерения за реформи в правораздавателната система. От този момент ДСБ се превърна в единствената реална парламентарна опозоция, която казваше нелицеприятната истина и упражняваше натиск за някакви позитивни промени. За това не можем да виним ДСБ. Проблемът на Радан е в липсата на здрав прагматизъм. Народът е казал, че прекален светец и Богу не е драг ! С аргумента за стерилна принципност, Радан досега произвеждаше на практика непрестанни опити за селектиране, цепене и разединение на десния електорат, което отдалеччава ДСБ от лостовете на властта. А без тях не може да се реализира никаква политика. Нещо повече, улеснява се идването на власт на още по-деструкивни политичеси субекти от ГЕРБ ! Затова демократичната гражданска енергия търси друг, по-прагматичен, обединяващ изразител и сега се насочва не към ДСБ, а към „Да, България“.

 4. Мислещ за България

  Не споделям мнението на преждеписавшите. ДСБ бе най-принципната партия в парламента, която се опита да бъде реформаторски коректив в управляващата коалиция, докато не получи недвусмислени доказателства, че ГЕРБ въобще нямат искрени намерения за реформи в правораздавателната система. От този момент ДСБ се единствената реална парламентарна опозоция, която казваше нелицеприятната истина и упражняваше натиск за някакви позитивни промени. За това не можем да виним ДСБ. Проблемът на Радан е в липсата на здрав прагматизъм. Народът е казал, че прекален светец и Богу не е драг ! С аргумента за стерилна принципност, Радан досега произвеждаше на практика непрестанни опити за разединяване и цепене на десния електорат, което отдалеччава ДСБ от лостовете на властта. А без тях не може да се реализира никаква политика. Нещо повече, улеснява се идването на власт на още по-деструкивни политичеси субекти от ГЕРБ ! Затова демократичната гражданска енергия търси друг изразител и сега се насочва не към ДСБ, а към „Да, България“.

 5. Веднъж вече ти повярвах и гласувах за теб,но след измамата ,че няма да се коалирате с ГЕРБ, а го направихте-ДО ТУК БЯХТЕ!!!

 6. С участието си от години в законодателната и изпълнителната власт ДСБ направиха от България лошо място за живеене. Хиляди млади българи продължават да напускат родината си за дълго, а тези които останаха в България са без всякакви права.

 7. ДСБ беше в едно правителство и с АБВ този за какви десни избиратели говори,27 години българските избиратели бяха ограбвани от дясно и от ляво. ДСБ е от дълго време във власта и първо трябва да отговаря за съсипването на националния капитал и правата на гражданите. Не са създали нито една стоиност. Кражбата на обществени блага(стоиности) наричат дясна политика.

 8. Дървосекачът

  Мигар Ни трябват Изобщо партии ?! …и Как виа партия/и бихме Успяли да изкореним тая близо-73годишна задунайска Воня, която е Навсякъде у Нас ?!
  … ТА ! – стъпка Първа – Тотално СКРАПИРАНЕ на Вонята, която ‘наште’ Целево шлякат !
  и Едновременно стъпка Втора – Изграждане на Адекватно и Ефективно Управления чрез Работни Групи от Експерти ! … Хира Знаещи-и-Можещи, Реални, Доказани и с АбсолютноНикаква партийщинка. Селектирани и Работещи ОТ и ЗА Нас-Всички в Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност.
  –-
  Имаме ли Мрежата ? … Имаме ли Хора навсякъде, т.е. И у Нас И по Цял Свят ?! … Имаме ли технологиите за OpenGovernment и/или SharedProcessing и/или уебкаст ?!
  …ха добавете И подхода на Облаците/Clouds – и Виждате какво Ни чака ! Нас. Всички. Заедно.