понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Радан Кънев: Има опасност българската позиция за „Газпром“ да бъде мека и плашлива

Радан Кънев: Има опасност българската позиция за „Газпром“ да бъде мека и плашлива

Без реформаторска десница българският парламент винаги е бил с къс хоризонт. Имаме основания да се притесняваме дали новото управление ще има далечни хоризонти, дали ще е смело, амбициозно и със сериозни реформаторски цели.

Това заяви в еМисия България председателят в оставка на ДСБ Радан Кънев, който определи управленската програма на ГЕРБ и патриотите като семпла.

Кънев обаче не мисли, че има задкулисие. Много по-просто е, отколкото се представя на публиката, смята той.

Радан Кънев засегна подробно и темата с „Газпром“, като припомни, че до 4 май България трябва да представи позицията си пред ЕК като основа за преговорите между ЕК и „Газпром“, а отсъствието на такава я поставя в неизгодна позиция. Той изрази задоволство, че този път няма да преговарят български представители, които по думите му са доказали подкупността си.

Горд съм, че дори в тази тежка ситуация, без представителство в парламента, „Нова република“ намери сили да бъде най-активен участник в този дебат, като покани партиите на разговори, на които ГЕРБ първи се отзоваха, каза Кънев. Убедихме ги в голяма част от нашите тези и се надяваме да ги убедим и в по-смелата добави той.

Кънев предупреди, че има опасност българската позиция да бъде мека и плашлива и нищо повече, отколкото ЕК така или иначе ще извоюва. Патриотите той също определи като „плашливи“ в отношенията си с руската страна.

За сравнение, Кънев определи като много твърда позицията на Полша и балтийските страни, които като нас плащат най-скъп газ, като те са поискали и възможност за изцяло ново договаряне.

Време е за активна вътрешноевропейска дипломация – нещо, което страшно липсва на България, която да защити позицията ни пред Комисията, смята лидерът в оставка на ДПС.

Той призна, че се надява на общи позиции с лидерите на другите десни формации, които не успяха да влязат в парламента.

Негово лично и категорично решение обаче е да не се кандидатира за лидер на ДСБ повече. Според него поредица от събития са нарушили непоправимо междуличностното доверие между десните лидери. Десницата загуби битка, но знамето й не е пленено, каза все пак Радан Кънев.

По повод скандала Дончев-Цацаров-Гергов той припомни, че реформаторите много пъти са призовавали за оставка на главния прокурор и целия ВСС. Според него трябва да се определи зам.-главен прокурор, който да извърши независимо разследване.

Тези партии и фигури, които заемаме трайно тази позиция, не намерихме сили да се обединим и да влезем в парламента, и е нереалистично да смятаме, че сега можем да свалим главния прокурор, призна обаче Кънев.

Той съобщи също, че в момента от „Нова република“ пишат позиция с призив ако има анкетна комисия в парламента по скандала, то да се види и към кои неформални и тайни организации, като масонските ложи, принадлежат участниците в него.

Според него всички магистрати у нас трябва да декларират такава принадлежност, тъй като вътрешните обръвзаности протичат по тази линия.

Чуйте целия разговор:

и

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. бинокъл

    Линкът работи. Но сайта го скалпира. Въведи в Гугъл.

  2. Путинотрол Детекторов

    Нещо не ти работи фейк линка, тролче кремълско.

  3. ttp://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Natural_gas_prices_for_industrial_consumers,_2016s1_(EUR_kWh).png Един от институт за пазарна икономика казва – че заплатите са ниски заради високите цени на Путин за газът.Всъщност газът е най евтин за България, не им за сефте да лъжат, те само това правят.Сашо Дончев: Синята линия е газът за България, червената – за Германия. Вижда се, че само през един период през 2009-та година, газът в Германия е бил по-евтин и това е, защото тогава беше пикът на икономическата криза в Европа, в това число и в Германия и имаше огромни количества договорен газ, който нямаше как да бъде продаден, освен ако не му се намаляваше цената.