вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Рада Москова за хората на конци, тоталното нагаждане и трагизма на младите

Рада Москова за хората на конци, тоталното нагаждане и трагизма на младите

Колко сме пораснали в оценката си за комунизма и реално ли е пресечена властовата сила на престъпния режим, за хората на конци, тоталното нагаждане, за трагизма на младите и малките радости в живота говори Рада Москова. Сценаристът, драматург и писател Рада Москова сподели своята мъдрост, без суета пред колегата ни Илия Вълков.

„В България всичко е приспособление към повелите на деня, най-много от днес до утре. Културата беше една пропагандна фасада. Обсъждаха колко броя са театрите и актьорите, а не какво произвеждат като качество. Съсловието трябваше да бъде разделено. Имаше актьори, които получаваха престижни титли и винаги имаше някакво недоволство. Актьорът, който сега даде името си на младежкия театър Николай Бинев е един от най-добрите. Получи доста късно признанието“, разказа Рада Москова.

„Обикновените нормални хора отдавна не вярват в наградите. Как може да се сравнява Стефан Цанев с Митьо Гестапото? Тоталното нагаждачество е начин на приспособление, начин на живот. Всеки бърза да сложи пред себе си написа на някаква партия. Даже СДС бяха проникнати от бивши партийци“, смята Москова.

„И сега когато Корнелия Нинова гледа ГЕРБ и казва колко бивши комунисти има там, аз абсолютно й вярвам. Но основното е, че по време на комунизма, той никакъв комунизъм не беше, разбира се, но се създаде този модел – да принадлежиш на партията, ако искаш да напредваш. От нашето поколение хора станаха партийци, които никога не са имали такива убеждения, само защото липсата на такова членство им пречеше да станат професори, да получат някаква по-висока длъжност“, спомни си сценаристът и драматург.

„Този модел, който толкова години се вкарваше в съзнанието на хората, стана като матрица, в която те бързо се ориентираха в новото, което се оказа бързо забравено старо. Тези хора веднага се включиха в партията, за да имат закрилата на нещо над себе си. Моделът продължава да съществува и днес. Партията сега е като модни дрехи – нова мода“, добави още тя.

Тя е автор на репликата „Тати ще ми купи колело друг път“. „Това е част от човешката психология – да обещава нещо, което не може да изпълни, като доброжелателство. Тя е част от житейския ми, човешки опит. В политиката това е един механизъм, който постоянно продължава да се изпълнява“, посочи Москова.

„Аз никога няма да забравя обещанието на Жан Виденов – „Сполука за всички“. Тази сполука се оказа разорение, точно обратното на сполука за всички“, добави сценаристът и драматург.
Тя направи сравнение между обещанията на Тръмп „Америка над всичко“ и българските националисти. „Някак си тези звучни задължаващи реплики ме изпълват винаги с дълбоко съмнение“, добави Москова.

Чуйте цялото интервю с Рада Москова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …