сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Работодателската марка: За тайните на добрия имидж на работодателите

Работодателската марка: За тайните на добрия имидж на работодателите

Все повече компании обръщат внимание на имиджа си, и сред обществото, и сред своите настоящи и потенциални служители. Това се нарича „работодателска марка“ (employer branding).

За тайните на изграждането на добрия имидж на работодателите в „Жива връзка“ разговаряме с Николета Митева от Job Tiger.

Тя разказа, че терминът, който съществува от около 20 години в световен мащаб, се налага едва през последните няколко в България, като представлява пресечената точка между маркетинг и човешки ресурси.

Ако преди компаниите избираха своите служители, в момента процесът се обръща, особено в някои от водещите сектори у нас и предвид недостига на човешки ресурси в тях, като този в информационните технологии, например, отбелязва специалистът.

По думите й именно затова се налага на фирмите да правят нещо различно, за да привличат правилните хора. Тази нова култура се обяснява и с присъствието на много чужди компании у нас, донесли това ноу-хау.

Успешната работодателска марка се свързва на първо място с много добре разработен и поддържан уебсайт и социални медии, които да комуникират вътрешните новини и култура в компанията.

Много важни са начинът, по който компанията набира хора и провежда интервютата си, както и обратната връзка, която дава, тъй като именно неодобрените кандидати са много повече и играят ролята на потенциални посланици на работодателската марка. За приетите пък – как става т.нар. онбординг процес, или приемането и мекото им включване в работния процес, като първите шест месеца са най-важни.

Ценени са и нещата, които една компания предлага като социални и други пакети на служителите си – допълнително здравно осигуряване, карти за спорт, обучения, тийм билдинги.

Чуйте подробности и съвети за това как фирмите и самите служители да комуникират добрата марка и какви са тенденциите в целия разговор с Николета Митева от Job Tiger:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …