петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Работа в Австрия – права, различния и опасности

Работа в Австрия – права, различния и опасности

Какви опасности могат да срещнат желаещите да работят в Австрия българи, какви са правата и задълженията им и всичко, което трябва да знаят за трудовото и осигурително право – коментира в предаването еМисия България Милена Панева, юридически съветник към Австрийската федерация на синдикатите във Виена.

Владеенето на немски език е едно от най-важните условия за започване на работа в Австрия. Условитя да бъдат нарушени правата на служителя, ако не знае езика, са много по-големи“, подчерта сънародничката ни, която прави безплатни консултации по социални и трудови въпроси. Консултациите се предлагат на бългрски език в рамките на едногодишен проект на Федерацията на австрийските профсъюзи.

„Доста съществена разлика с България е, че трудовият договор в Австрия може да се скулючи и в устана форма, както и в писмена форма. Идеята на устната форма е, че служителите ще имат повече начини за доказване на договорните отношения“, посочи Панева.

Тя подчерта, че в Австрия колективните трудови договори имат огромно значение.

„Нормалното работно време е 40 часа на седмица, но по колективния договор за съответния отрасъл може да бъде различно“, каза българката.

Тя допълни, че в Австрия няма минимална работна заплата, има само минимална пенсия.

Договорът пък може да се прекрати и от двете страни с предизвестие, но и по взаимно съгласие.

Стандартът за платен годишен отпуск е 30 дни.

„За съжаление се сблъсквам с измами от австрийци, които се възползват че българите не знаят езика, но има и много българи, които са научили как стоят нещата и също мамят сънародниците си“, разказа Панева.

Тя препоръча всеки, които се чувства несигурен в договорните си отношения, да се възползва от безплатните консултации. А желаещите да заминат да работят в Австрия да проучат повече за условията там.

Кои са организациите, които осигуряват защита на работниците в Австрия – вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …