неделя , 24 юни 2018
Начало / Новини / Психопрофил на политическите събития у нас и по света

Психопрофил на политическите събития у нас и по света

Психопрофил на политическите събития у нас и по света изготви психиатърът д-р Николай Михайлов в разговор с журналистката Полина Пунова.

„Не живеем вече в строги национални граници и вече размишляваме върху големите политически обеми. Тукашната работа е малко обидна, ако вниманието е изцяло и само върху домашната проблематика съсредоточено. Има някакъв особен престиж да фантзираш какво ще става по света. Това е малко стара, махленска, от българската национална кухня стилистика“. Така д-р Михайлов коментира изказванията на премиера Бойко Борисов, който прати англичаните да берат ягоди, докато си назначат нов премиер, и на министъра на икономиката, който пък каза, че Лондонското сити ще се прехвърли в България след референдума на Острова.

По думите на психиатъра думите на министър Божидар Лукарски са особено безотговорни.

„Съвършено ясно е, никой не вярва в това. Не вярва и този произнесъл тези думи, защото те граничат до абсурда, но създават съспенс в разговора. Колкото по-закачливо абсурдно, толкова по-интересно става в контекста на безотговорен разговор“, допълни той.

Д-р Михайлов коментира редица абсурди от вътрешно-политическия живот – от твърдението на министъра на туризма, че на българското Черноморие хората си почиват по-добре, отколкото в Гърция, през изказването на председателя на парламента за успешния край на съдебната реформа преди тя дори да е започнала, та до това да бъдеш в управлението със свои министри и същевременно да си в опозиция.

„Това означава наистина упадък на политическата отговорност. Можеш да произнесеш всякакви неща без политически следствия, защото електоралните тела са строени зад теб. Хората тук гласуват по устойчива инерционна симпатия и проточен предразсъдък. Те не разколебават собствения си избор. В България не се прескача електорално от група в група – левите не гласуват дясно и обратно. В последна сметка тези от центъра на градовете ще гласуват за това, което се нарича българска десница, независимо от всичко, което би могло да се случи междувременно. Това означава незрялост както на политическата реч и поведение, така и на гласоподавателите, защото те не мислят съсредоточено върху своя избор. Те и не очакват нещо да се случи през техния избор, защото не инвестират особени надежди в никоя политическа сила“, подчерта психиатърът.

Той сравни взаимоотношенията политици – гласоподаватели със сблъсъка между Левски и ЦСКА.

„Тези неща са необратими. То е като да се родиш в семейство и не можеш да заменяш семейните роли“, посочи д-р Михайлов и допълни, че електоралният упадък у нас се случва по биологичен път.

Целия коментар на д-р Николай Михайлов чуйте във видеото:

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …