сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Психолозите Ина Антонова и Младен Владимиров за спешната помощ за душата

Психолозите Ина Антонова и Младен Владимиров за спешната помощ за душата

В Деня на психолозите разговаряме с двама специалисти Ина Антонова и Младен Владимиров за това как се отразяват постоянният стрес и страх от тероризъм, природни катаклизми и лични драми на психиката на хората.

„Хората са свикнали да гледат такива неща по телевизията. В медиите не виждам нищо позитивно напоследък. Може би страхът, който се цели от тези организации, вече е достатъчно възбуден. Така че медиите да отразяват непрекъснато събитията, според мен, е прекомерно. Хората не могат да понесат толкова много стрес – това са човешки жертви и жестокости. Когато е нямало медии, светът е бил по-малко стресиран“, категорична е Ина Антонова.

„Идеята на тероризстичните актове е да всява страх, да има масови психози и да разрушава граници. Ако сме имали травматичен опит, ще разположим терористичния акт като поредно такова събитие. Но като свидетели, можем да изпитаме допълнителна тревога или дори вина, а с тази вина започваме да развиваме панически атаки, ако психиката ни не може да се справи с тревожността. Поведението ни става предпазливо, ставаме все по-затворени, защитаваме все повече собствените си граници. Всичките атентати стават масово и на места, където хората или се забавляват, или се придвижват през социалното си функциониране – молове, дискотеки, за да може да ни прекъснат нашата солидарност и разтваряне на граници“, каза Младен Владимиров.

По думите на психоложката Ина Антонова българинът е свикнал да чува от лекарите, че се пие алкохол за успокоение и за сън. Това звучи абсурно, подчерта тя.

Психологическаа помощ в България се търси прекалено късно, категорични бяха и двамата психолози.

 Според Антонова, има прекалено неквалифицирани кадри, които се възползват и предлагат некомпетентна помощ на хората с уикенд курсове.

Вижте съветите и коментара на специалистите за това кога се нуждаем от спешна помощ за душата и ума:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …