вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Психолози: Стресът е болестта на XXI век

Психолози: Стресът е болестта на XXI век

43% от причините за самоубийствата в България се дължат на конфликти в семействата. Това обявиха от Националния център за обществено здраве и анализи. Депресията е едно от най-честите психични разстройства у нас. Можем ли да направим съпоставка с другите европейски държави и колко е важна грижата за психическото здраве, коментират в студиото на еМисия България психолозите Аделина Иванова и Маргарита Бакрачева. Според Маргарита Бакрачева в България става въпрос за натрупване на явления, някои от които могат да станат препъни-камък.

„В семейството има две отделни личности. Ако те имат добре изградена връзка сами със себе си, биха били добре балансирани. Налице са вътрешни причини – блокирани емоции, неудовлетворени потребности – от привързаност и прояви на обич. Проблемът е в умението личността да се адаптира. Ние най-добре виждаме процеса, който протича докато се стига до самоубийства. Нашето общество като че ли видя, че този проблем съществува. Но имаме още да се учим и да разпознаваме по-невидимите причини“, коментира Аделина Иванова.

„Болестта на XXI век е стресът. Най-големият проблем е хроничният стрес. Няма универсална рецепта. Депресията е свързана с промяна на навиците, нежелание за планиране, липса на сили да станеш от леглото и продължителността на минорното настроение“, добави Бакрачева. Тя посочи, че не сме на върха на пирамидата в статистиката на Световната здравна организация. Бакрачева даде пример – една от най-сериозните причини за стрес в Австралия например е свързана с това, че техните връстници се забавляват по-добре и това личи в социалните мрежи.

Колегата ни Петя Кертикова разказва как стои въпроса зад Океана. Според последния доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Америка, при хората забележете заети в секторите земеделие, риболов и горско стопанство има най-висок риск от самоубийство. Според изследването това са близо 85 самоубийства на сто хиляди души. Учените казват, че фермерите например могат да се асоциализират по-лесно, заради природата на работата си и това да доведе до депресия. На второ място се нареждат строителните работници.

За периода пък от 2000-та до 2012-та година, процентът на самоубийства при младежи над 16 години се е увеличил с 20 на сто като за първи път надминава бройката на починалите подрастващи на възраст от десет до 14 години в катастрофи. Ако се чудите пък в кои сфери процентът на самоубийства е значително по-малък – това са офис длъжностите, архитектите и артистите. Процентът на самоубийства е най-нисък при работещите в сферите на образованието и библиотекарството. Цифрата е с по-малко от осем смъртни случаи на сто хиляди души. Според данни на националния център за предотвратяване на самоубийствата в Америка, процентът на постъпили сигнали за самоубийства на следващия ден след президентските избори през ноември миналата година се е увеличил с три пъти.

Една от причините – увеличаващото се чувство за несигурност какво ще се промени в управлението на страната при новия държавен глава. Промени в „Обамакеър“ или закона за здравната застраховка в страната са водеща причина за паника след победата на Доналд Тръмп. Предстои да видим какви промени ще предприеме новоизбрания президент на Америка, след като встъпи официално в длъжност след броени дни – на 20 януари.

Аделина Иванова каза, че в България често се наблюдава процесът децата да бъдат изолирани в семейството. По думите й, българите смятат, че когато едно дете е облечено и нахранено, това е достатъчно да се чувства добре.

Те коментираха и ситуацията с директора на столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“ и анализираха как човек би могъл да се справи със стреса от подобна негативна и унизителна ситуация. Според експертите, най-важно е да има подкрепа и помощта на близките си и да не се изолира. Най-сериозен сигнал е, ако видите ваш близък, който ви се струва по-различен. Чувството на безнадежност и липсата на смисъл са ключовите симптоми, които могат да подскажат, че нещо не е наред.

Чуйте повече за психичните заболявания и разговора с психолозите Аделина Иванова и Маргарита Бакрачева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …