понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Психолози: Изолация, тревожност и агресия показват, че с детето има проблем

Психолози: Изолация, тревожност и агресия показват, че с детето има проблем

Съвременните страхове и на кого подражават децата в днешно време, какви модели копират и как се справят със стреса. Как можем да разпознаем дали детето има психичен проблем и каква е ролята на училището в справянето с кризите. Тези теми коментираха в предаването еМисия България психолозите Аделина Иванова и Маргарита Бакрачева.

„Работейки дълги години с деца и техните семейства ми се струва, че нещата започват да излизат от контрол. Призванието на възрастните е да показваме варианти за справяне. Още повече, когато става въпрос за ситуация на непрекъснато нарастваща тревожност. Всеки път се озадачавам се колко много могат да поемат децата и се ужасявам с какви симптоми те излизат от това състояние“, обясни Аделина Иванова. Според нея в България ситуацията е по-тревожна, отколкото в други европейски държави. Това тя обясни с факта, че дълги години българите са съществували в рамките на една базова тревожност – за насъщния.

„Децата дават индикации с изолация или с агресия. Справянето с проблемите е ежедневен и непрекъснат процес и не е въпрос на еднократно действие“, убедена е Иванова. „В семейството, което е отговорно за възпитанието на децата, всичко, което се казва или не се казва, има значение. Децата виждат тревожни родители, които се чувстват неуспешни. Лоша нагласа имаме като нация – казваме си „Всичко, ще се оправи, ще се случи“. Винаги изнасяме извън себе си отговорността“, коментира Иванова.

Много често родителите се опитват да предпазят децата си от ужасите на света като ги изолират. Но заключено вкъщи, детето влиза във виртуалната реалност. „Един отговорен родител познава много добре детето си в детайли. Ако то се промени във времето, три са сферите, които дават индикации за психологически проблем – сън, хранене и отделяне. Важно е да държим на превенцията. Не сравнявайте детето си с другите деца“, посъветва родителите психологът.

Колегата й Маргарита Бакрачева от Бургас посочи, че по-притеснително е, когато промяната в поведението продължи повече от нормалното. „Родителят може да пропусне някои неща. За това най-добрата симбиоза е когато училището работи със семейството“, коментира от своя страна Маргарита Бакрачева.

„Колкото повече напрежение има в действителността, толкова повече то се отразява и във всички медии. Все повече се налага моделът за налагане чрез прояви на агресия. Това напрежение и страхът, който се насажда в съвременната действителност, води до ескалиране на формите на агресия“, обясни още Бакрачева. Аделина Иванова посочи, че децата не разпознават думите като агресия. Според нея, ако в едно здраво семейство, нещата се обсъждат с детето, то ще се развие много по-различно.

Още съвети как да разпознаем дали детето е под стрес и кога има нужда от психологическа подкрепа, как да се справим с агресията и как да бъдем успешни родители, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …