петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Психология на терора – трябва ли да свикваме със страха и несигурността

Психология на терора – трябва ли да свикваме със страха и несигурността

Това, което отличава тероризма от всички други неща в живота ни, над които нямаме контрол, е, че той има не само преки жертви, но съставя една нова среда, с която трябва да свикнем да живеем и която се отразява на психиката ни.

Това коментира в еМисия България психологът Маргарита Бакрачева в разговор за психологията на терора и начините за справяне с травмите и страха от него.

По думите й най-големият проблем от психологическа гледна точка е чувството за неизвестност и липсата на рамка и обяснение защо се случва всичко това.

„Това неминуемо повишава стреса и непрестанната тревожност и налага да се активират много от вътрешните ни механизми за справяне с тях. Несигурността и страхът от смъртта са екзистенциални проблеми, но в случая техните източници са винаги на една ръка разстояние“.

Психологът спомена, че през последните години са разработени програми, които помагат на хората да засилят своите предпочитания към различен вид реакции – някои от тях предпочитат емоционалните, други рационалните, трети се обръщат към религията и т.н.

По думите й е важно хората да са в състояние да признаят онова, което чувстват – ужас, стрес, страх, дестабилизация, и да разберат, че разполагат с цял арсенал, чрез който могат да се справят и продължат напред.

Друг проблем според д-р Бакрачева е, че случващото се в Европа, все по-честите сблъсъци с непознатото и варварското, поставя на изпитание реакциите ни, базирани на традиционно възпитавани у европееца ценности, като толерантността и състраданието.

Според специалиста през последното десетилетие се наблюдава феномен, при който общонационалната идентичност се измества от регионалната, от отъждествяването с по-малки общности, градове и тдр., в които хората се чувстват по-защитени. В тази ниша се намества и патриотизмът.

В предаването се включи и психоаналитикът д-р Албена Стамболова, която потвърди, че ще ни се налага тепърва да свикваме с живота в страх и несигурност, дължащи се до голяма степен и на високото ниво на информираност. Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …