сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Психология на страха: Общественото съзнание и травмите

Психология на страха: Общественото съзнание и травмите

След поредния атентат в сърцето на Европа разсъждаваме за психологията на страха и за това как се човешкото съзнание се справя с подобна травма.

По темата разговаряме с Христо Димитров, психиатър, който живее и практикува в Щендал, Германия.

Няма как подобна травма – от атенатата на берлинския коледен пазар, да не събуди страхове, което описват и германските медии – атмосфера на несигурност, страх и гняв, отбелязва той.

Димитров отбеляза, че справянето с тези чувства зависи и от размера на трагедията, от размера на общността, от последващите взети или невзети мерки за сигурност.

Механизмите, с които нашето демократично, европейско общество, следва да се справи, е да търси отговори – кой е врагът, можем ли да го дефинираме, имаме ли вина в нас и възможност за превенция, добави той.

Запитан надигат ли се настроения срещу бежанците, в случай, че се окаже, че извършителят е такъв, психиатърът отбеляза, че една от дебнещите опасности е социалното лицемерие. То включва публичното прокламиране на либерални и толерантни позиции, но тайното гласуване за партии с антиимигрантски позиции, например. За съжаление, това го видяхме в редица мощни европейски страни, добави той.

„Смятам, че толерантността е възможността всеки човек да упражнява правата си, независимо от пол, възраст и раса, но в последните десетилетия концептът за толерантност е свързан с прилагателното „нулева“ – нулева толерантност към изнасилванията, тормоза в училищата, обществени анклави, в които живеят хора, непризнаващи основните права. Именно към последните трябва да има нулева толерантност“, категоричен е Христо Димитров.

От какви социални и психически проблеми страдат най-често германците и как се справят с тях – чуйте целия разговор във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …