четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Психологът Николай Димитров: Зависими ли сме от социалните мрежи

Психологът Николай Димитров: Зависими ли сме от социалните мрежи

Колко често преглеждаме „Фейсбук“ профила си? Чудим се дали някой е харесал снимката ни? Или може би някой е коментирал селфито ни в „Инстаграм“?

Още щом отворим очи, проверяваме социалните мрежи през смартфона си, а вечер скролваме разсеяно в продължение на час, преди да заспим.

По улицата можем да видим пешеходци, загледани в екраните на телефоните си, семейните вечери, преминават в постове и коментари в социалните мрежи, а документирането със селфи на всяка ежедневна дейност е все по-популярно.

Доколко сме зависими от социалните мрежи – коментира в „Жива връзка“ психологът Николай Димитров.

„Човекът е социално същество и обича да комуникира. В случая социалните мрежи улесняват комуникацията и да се свързваш с други хора, да обменяш мисли и идеи, да им влияеш или пък те на теб. Специфично при комуникацията през социални мрежи е това, че на едно място се опитваме да играем с различни маски, най-малкото защото приятелите ни там не са хомогенни. Ако в семейството си представяме един образ, през приятелите си – друг, пред бизнеспартньори – трети, то в листа на приятелите ни във „Фейсбук“ са всички и тогава, когато се опитваш да представиш една емоция, разбираема за една част от хората там, за други остава неразбираема. Това е и спецификата – в един момент не можеш да поддържаш три различни идентичности“, подчерта Димитров.

По думите му няма времева рамка за използване на социалните мрежи, тъй като това зависи от това как се чувства човек и неговите близки.

„Все по-често има хора, които работят в социалната мрежа. Така че няма как да кажем един час на ден или осем часа на ден е доброто време за използване на социалните мрежи. В последните години бизнесът, политиката, дори революциите се правят в социалните мрежи, така че има хора, на които това е работата им. Балансът е там, където ти се чувстваш добре и това не ти пречи на нормалните взаимоотношения“, категоричен е психологът.

Той отбеляза, че интеренет зависимостите не са по-различни от която и да било зависимост. Имаме зависимости към всякакви неща, дори към фитнес или спорт. Нея, например, възприемаме позитивно, защото не вреди на останалите, но зависимостите са към всичко, допълни той.

Целия разговор с Николай Димитров, както и доколко са зависими хората в Америка към социалните мрежи можете да видите в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …