понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Психолог: Отричайки различията, затваряме вратата, а те влизат през ключалката

Психолог: Отричайки различията, затваряме вратата, а те влизат през ключалката

Един от начините да не толерираме омразата и агресията спрямо различието и различните е да търсим причините за нейното съществуване.

Откъде идва омразата, нетърпимостта и неприемането на различните и от какво се страхуват хората – коментираха в студиото на еМисия България психологът Яна Монева и Лилия Драгоева, активист и един от организаторите на „София прайд“.

„По принцип агресията няма смисъл да се мисли освен като нещо много вътрешно, защото тя е нагон. Но въпросът е когато премине в акт на насилие, защото той е начин да накажем някого за нещо, което вероятно аз съм“, каза Яна Монева.

По думите ѝ, ако родителите могат да говорят с децата си за различието, не би трябвало да се създават предразсъдъци.

„Различните хора се дразнят на различните, защото не могат да си намерят място, защото не могат да намерят думи и да се разберат помежду си“, каза още психологът.

„Обратното на насилието е любовта и това да уважаваш другия, да приемаш избора и живота му. Защото когато отричаме различията, затваряме вратата и те влизат през ключалката“, каза още Монева.

На свой ред,  Лилия Драгоева коментира, че най-ефективният начин да се справим с омразата е говоренето и образованието.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Я ми отговори ще ти е нормално ли да видиш двама мъже да се държат за ръце или да се целуват на улицата? Няма да ти е – това е показност, навират ти го в лицето, но ако са момче и момиче е напълно нормално. Равноправенство по български – Всички сме равни, всички сме толерантни, ама някой са по-нормални от други!

  2. Да, влизат през ключалката, защото са нахални и обичат да се демонстрира какви са! Щом като казват че са нормални, защо е тази показност ? Има ли парад на хетеросексуалните ? Ако си нормален, живей си нормално, защо трябва да навираш в носа на хората ориентацията си и тем подобни, живей си, прави си нормалните неща и готово. Но не, хомосексуалните и веганите не могат да го преживеят, те трябва да се показват…това е точно като вица: „В един ресторант човек се задавил и припаднал, и един се провиква, има ли доктор тук? .. и от задните редове се чуло: Аз съм веган! през две маси друг: Аз съм гей!“