петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пряката демокрация и референдумите – швейцарският и българският опит

Пряката демокрация и референдумите – швейцарският и българският опит

За последните 15 години в Швейцария са били проведени над 120 референдума, а за последните 150 – близо 600. Само за сравнение, след Освобождението на България у нас са проведени общо пет референдума, последният от които за електронното гласуване.

За разликите между начина, по който функционира пряката демокрация в Швейцария и България, в еМисия България разговаряхме с Уве Шердюлт, зам.-директор на Центъра за пряка демокрация към Цюрихския университет, и Даниела Божинова от Сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, ръководител на българо-швейцарски проект за пряка демокрация. Уве Шердюлт оглавява и национален проект за електронното гласуване I-voting.

На 10 юни, петък, те организират кръгла маса в парламента на тема „Избори и референдуми в дигиталната епоха. Казусът Щвейцария“. Също утре, в Пловдив, ще бъде представена и книгата „Казуси на „да“ и „не“. Истории на референдуми от 11 страни“, която ще излезе от печат на 7 юни.

Пряката демокрация в Швейцария има много стара традиция, която започва на местно ниво и се разраства до национално, а инструментът на гражданската инициатива днес навършва 125 години, посочи Уве Шердюлт.

Гласуването на такива референдуми е обвързващо, т.е. решенията от тях са задължителни и трябва да бъдат приложени. Гласува се за конкретни законопроекти, промени в Конституцията, както и по теми от финансов порядък.

За последния референдум, който отхвърли въвеждането на безусловен базов доход, Шердюлт обясни, че инициативният комитет не е успял да убеди мнозинството граждани как ще бъде финансиран подобен модел.

Активно гражданско общество и свободна медийна среда, която по закон трябва да отразява честно и безпристрастно и двете гледни точки, са според него двата важни елемента за успешното провеждане на референдуми.

Радостното е, че напоследък имаме едно оживление, и у нас, и изобщо в ЕС, като сега очакваме 45-ия референдум, свързан с европейската интеграция, заяви и Даниела Божинова.

Според нея събирането на подписи за национален референдум в България е херкулесова задача, а по отношение на местните референдуми страната ни също значително изостава, въпреки опитите на много места.

Когато нямаме достатъчно критична маса компетентни законодатели, хората искат да вземат нещата в свои ръце, особено по много важни въпроси. Хората обаче не се срещат, не знаят какви проблеми имат, не обменят опит, смята тя.
Чуйте разговора с двамата събеседници във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …