събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / „Прозрачност без граници“ с антикорупционно предизивикателство преди изборите

„Прозрачност без граници“ с антикорупционно предизивикателство преди изборите

„Прозрачност без граници“ ще наблюдава за осми пореден път парламентарните избори у нас.

Според Линка Тонева от организацията едно от най-големите предизвикателствата е подготовката на секционните комисии.

Тя припомни, че при нея всяка година се отчитат проблеми, тъй като обучението на членовете на комисиите остава за последните седмица-две преди вота.

Изборният процес все повече се усложнява технически през последните години, най-вече за да се противодейства на нередностите около него, но това води до затрудняване работите на членовете, отбеляза тя.

Една от добрите практики, за които настоява организацията, е образуването на регионални преброителни центрове и извеждането на този процес от циковете, което според нея дава възможнот и за по-добър контрол.

От „Прозрачност без граници“ отправят също предизивикателство към политическите партии чрез 17 много конкретни предложение за противодействие на корупцията и изсветляване на черните каси и лобизма в политиката.

Много малко партии от участващите на тези избори имат публично достъпни партийни програми, обявени още с началото на кампанията, като само в шест корупцията присъства, а само четири предлагат мерки срещу нея, посочи Тонева.

По думите й натискът върху избирателите е традиционно по-висок при парламентарни и местни избори, а активната работа на институциите е трябвало да започне по-рано, тъй като тези практики започват няколко месеца по-рано:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …