неделя , 24 юни 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Провал за здравната реформа на Доналд Тръмп

Провал за здравната реформа на Доналд Тръмп

Провал в Сената за приоритет номер едно на американския президент Доналд Тръмп. Опитът да се отмени и замени здравната реформа на неговия предшественик пропадна, след като двама републиканци отеглиха подкрепата си за новия законопроект. С подробности по темата, на живо от Чикаго се включи Ралица Василева.

След появата на двама нови опоненти, републиканците нямат достатъчно гласове да приемат замяната на така наречената „Обамакеър“. Лидерът на републиканците в сената Мич Маконъл не можа да преодолее дълбоките партийни разногласия – да успокои тези, които се опасяваха за най-уязвимите и да угоди на консерваторите, които настояват за още съкращения.

След като двама сенатори-републиканци Джери Моран от Канзас и Майк Лий от Юта се противопоставиха на алтернативния план, осигуриха неговия провал в сената. Републиканският проект запазваше данъците за богатите, но съкращаваше услугите за бедните и позволяваше здравни планове с по-малко покритие.

Американският президент обвини демократите и няколко републиканци за неуспеха и призова съпартийците си да подготвят изцяло нов закон. Според репубиканците обамакеър дава прекалени правомощия на държавата, ограничава изборът за пациентите и повишава застрахователните премии.

Но въпреки недостатъците законът приет през 2010-та година, даде възможност за първи път на повече от 20 милиона американци да имат здравна застраховка. Републиканците имат дълбоки различия за следващата стъпка, консерваторите настояват за пълната отмяна на закона, а по-умерените сред тях искат да се опитат да работят заедно с демократите.

Вижте също

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия. За какво се договориха?

Президентът Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич се срещнаха с българската общност в …