четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Протест заради сливането на две пловдивски училища – какво притеснява родителите

Протест заради сливането на две пловдивски училища – какво притеснява родителите

Родители на ученици в 1-ви до 5-и в пловдивското училище ОУ „Душо Хаджидеков“ протестират срещу планирането му сливане с друго училище – ОУ „Георги Бенковски”. Мотивът за решението е финансов, като в „Георги Бенковски” има твърде малко ученици, докато „Душо Хаджидеков“, което е изключително популярно, е препълнено и няма свободна база. Общо броят на учениците, които биха били засегнати от сливането, е 850.

Родителите се опасяват, че нивото на обучение ще падне, че придвижването им до по-далечната сграда ще им коства много повече затруднения, време и пари. Вижте какви са притесненията на родителите в репортажа по-надолу:

В еМисия България проблема коментира Ани Добранова, майка на първокласник от ОУ „Душо Хаджидеков“ и представител на родителите.

По думите й на общинската сесия, взела решението, е станало ясно, че това се е планирано от три години насам, но не е била дадена никаква гласност.

Според Добранова родителите в ОУ „Георги Бенковски” са дори още по-притеснени, тъй като тяхното училище на практика се закрива, като има неформално съгласие за съвместни действия.

Ще го обжалваме и ако трябва, ще се обърнем към образователния министър Меглена Кунева, закани се тя.

Засега, по думите й, те имат устното уверение на кмета и заместник-кмета, че децата няма да бъдат местени и ще се работи по друг начин на структуриране, т.е. училищата ще бъдат под обща шапка, а директорът на „Душо Хаджидеков“ няма да бъде пенсиониран, докато не отмине кризата.

Във всичко това извоювахме и малка победа – да се запази районирането, добави тя.

Гледайте целия коментар след репортажа от протеста:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …