петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Протест срещу случващото се във Фонда за лечение на деца на – гледните точки
FOND_PROTEST картинка

Протест срещу случващото се във Фонда за лечение на деца на – гледните точки

В Международния ден на детето 1 юни няколкостотин родители и представители на неправителствени организации протестираха пред Министерство на здравеопазването във връзка със случващото се във Фонда за лечение на деца.

На 20 април ръководството на Фонда, вкл. неговият директор Павел Александров, беше арестувано заради съмнения за нередности и впоследствие сменено.

Протестиращите изразяват несъгласието си с готвените от здравното министерство промени в изискванията на Фонда. Исканията на родителите са свързани с публично оповестяване от страна на здравното министерство на намеренията му за промени, стриктно спазване на утвърдените процедури и практики в интерес на болните деца и техните родители до легитимна промяна на правилника, прозрачност при работата по промяна на правилата и назначаване на постоянна и компетентна администрация в звеното.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков слезе при събралите се днес пред сградата хора, като се стигна до размяна на реплики и взаимни обвинения между протестиращите, представители на Обществения съвет и него.

Шарков определи като лъжа твърденията, че МЗ иска да закрие институцията и Обществения съвет към нея, както и че се променя на тъмно правилника на Фонда.

Протестираме срещу това, че новият директор проф. Владимир Пилософ съчинява процедури, които удължават движението на документите на децата по процедурата и забавят лечението им, каза Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет.

Вижте повече в репортажа:

Вижте също

bojo

Предизвикателствата пред българските студенти в чужбина

В София се провежда традиционна среща между завършили в чужбина студенти и младежи от България, …