петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Протест срещу случващото се във Фонда за лечение на деца на – гледните точки

Протест срещу случващото се във Фонда за лечение на деца на – гледните точки

В Международния ден на детето 1 юни няколкостотин родители и представители на неправителствени организации протестираха пред Министерство на здравеопазването във връзка със случващото се във Фонда за лечение на деца.

На 20 април ръководството на Фонда, вкл. неговият директор Павел Александров, беше арестувано заради съмнения за нередности и впоследствие сменено.

Протестиращите изразяват несъгласието си с готвените от здравното министерство промени в изискванията на Фонда. Исканията на родителите са свързани с публично оповестяване от страна на здравното министерство на намеренията му за промени, стриктно спазване на утвърдените процедури и практики в интерес на болните деца и техните родители до легитимна промяна на правилника, прозрачност при работата по промяна на правилата и назначаване на постоянна и компетентна администрация в звеното.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков слезе при събралите се днес пред сградата хора, като се стигна до размяна на реплики и взаимни обвинения между протестиращите, представители на Обществения съвет и него.

Шарков определи като лъжа твърденията, че МЗ иска да закрие институцията и Обществения съвет към нея, както и че се променя на тъмно правилника на Фонда.

Протестираме срещу това, че новият директор проф. Владимир Пилософ съчинява процедури, които удължават движението на документите на децата по процедурата и забавят лечението им, каза Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет.

Вижте повече в репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …