сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Променят ли се бежанските маршрути

Променят ли се бежанските маршрути

За първи път от месеци нито един бежанец не стъпи на територията на Гърция, стана ясно в четвъртък. Какви са възможните причини – коментира международният редактор и продуцент в Би Ай Ти Мерим Тенев.

Той посочи, че според анализаторите причина може да е просто бурното море тези дни, но по-притеснителното обяснение е, че бежанците са поели по нов маршрут след затварянето на балканския – например от Либия през Средиземно море към Италия.

Тенев разказа, че много неправителствени и граждански организации са прекратили сътрудничеството си с гръцката страна, откакто т.нар. „хотспотове“ са станали от затворен тип. Гърция вече ще трябва да се справя сама, заяви той.

Доброволци на терен обясняват, че в случая става дума за принудително задържане на хора и затова отсега нататък ще се фокусират по-скоро върху оказването на правна помощ и разясняване на правата на бежанците.

В реплика към коментарите на премиера Бойко Борисов, че в Македония лагерите са в много добро състояние, Тенев припомни, че специално Идомени е импровизиран лагер, който рано или късно бежанците ще трябва да напуснат.

Те биха могли да слязат 30-40 км по-надолу, където има изградени истински лагери, които разполагат със съответните битови условия за живот, добави той.

Заради влошаването на времето тези дни, гръцките власти са предоставили няколко вагона в Идомени, в които са се настанили бежанци.

Журналистът разказа също, че гръцката национална телевизия е въвела емисии на арабски, в които предоставя информация, съвети и новини на бежанците, а премиерът Алексис Ципрас е приветствал инициативата.

Чуйте целия коментар на колегата Мерим Тенев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …