събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Промените в Изборния кодекс – на второ четене в правната комисия

Промените в Изборния кодекс – на второ четене в правната комисия

Правната комисия в Народното събрание гледа днес на второ четене редица промени в Изборния кодекс. Сред основните предложения са българите зад граница да могат да избират депутати и с преференция, както и създаването на 32-ри многомандатен избирателен район „Чужбина“. По-късно тази седмица се очаква промените да влязат окончателно в пленарната зала.

Репортерът на Би Ай Ти Николай Драганов е в парламента с актуална информация. Той разговаря и с Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

По думите на Цонева по-интересните казуси са два – колко време ще продължава изборният ден (по последна информация е прието да може да се гласува до 21 ч. – бел. ред.), както и ще има ли местни коалиции на местните избори.

„Към момента става ясно, че сякаш има някакъв консенсус между ГЕРБ и Патриотичния фронт местните коалиции да не се регистрират на местно, а на централно ниво, и така да участват във всички общини.

Прие се обаче едно предложение, което засяга тегленето на жребий при местни избори. Досега това се случваше в общините, а сега на централно ниво ще се теглят номерата на партиите и национално регистрираните коалиции, а на общинско – на независимите кандидати и евентуално, ако останат, на местните коалиции.“

По думите на Цонева има политически консенсус за МИР „Чужбина“, като предстои да се обсъди колко депутати ще излъчва той. Има събрано съгласие, че технологията ще е чрез електронна карта с чип, т.е. електронната идентификация ще бъде използвана и за дистанционно гласуване, като остават детайли за уточняване, посочи тя.

Предложението на инициативния комитет „Гласувай без граници“ е първото такова гласуване да не е по-късно от европейските избори през 2019 г. По думите й има съгласие личните карти, които трябва да бъдат сменяни от 2018 г., да започнат да се издават с електронен идентификатор.

Задължителното гласуване, както е предложено от ПФ, предлага избирател, който не се яви на избори, да се отписва автоматично от избирателния списък и за да гласува отново, да трябва изрично да заяви желанието си, каза още тя. Чуйте коментара й:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …