четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Пролетен аукцион за изкуство

Пролетен аукцион за изкуство

Три от най-големите аукционни къщи – „Сотбис”, „Кристис” и „Филипс“, вече се подготвят за пролетните си търгове. На наддаванията ще могат да бъдат разгледани и закупени не само популярни произведения на изкуството, но и картини, които са присъствали в частни колекции в продължение на десетилетия.

Жан-Мишел Баске, Егон Шиле, Франсис Бейкън са само част от имената, чиито творби ще бъдат предложени на търг от аукционните къщи “Сотбис” и “Кристис”. В “Сотбис”, любителите на изкуството ще могат да наддават за едно от произведенията на Жан-Мишел Баске от 1982 г.

Сред другите уникални експонати е и произведението на Егон Шиле “Даная”. Той рисува картината едва на 19-годишна възраст. Търговците в аукционната къща я определят като един от ранните му шедьоври. Очаква се творбата да бъде продадена за цели 40 милиона долара.

На търга в аукционна къща “Кристис” ще бъде предложена и творбата на Франсис Бейкън “Три варианта на портрет на Джордж Дайър”.

Триптих на Бейкън от 1963 г, който изобразява неговата любовница също ще бъде част от наддаването. Досега притежател на произведението е бил Роналд Дал. На пролетния аукцион, ценителите на изкуството ще могат да я направят част от своята лична колекция, а цената се предполага, че ще бъде между 50 и 70 милиона долара.

Произведения на Анди Уорхол, сред които и емблематичната картина на консервата с доматена супа Кембъл, както и на Рой Лихтенщайн се очаква да се продадат за суми от над 35 милиона долара.

Сред ключовите експонати на аукционната къща “Филипс” е произведението на Питър Дойг “Роуздейл”.

Аукционът започва на 15 май, като първата изложба в “Кристис” ще бъде на тема импресионизъм и модерно изкуство. Едно от най-известните произведения ще бъде “Седналата жена със синя рокля” на Пикасо. Портретът е нарисуван през 1939 г, а музата на художника е Дора Маар. Очаква се цената на картината да достигне до 50 милиона долара.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …