понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Прокуратурата скочи срещу планирания небостъргач в квартал “Стрелбище”

Прокуратурата скочи срещу планирания небостъргач в квартал “Стрелбище”

Високите сгради в столицата сякаш никнат като гъби след дъжд. Те обаче предизвикват редица дискусии за това дали и къде имат място в бързоразрастващата се София.

Един от тези казуси е този от кв. “Стрелбище”, където е планирана да бъде построена 44-етажна сграда в сега съществуваща градинка, която обаче се оказа частен имот – след като е била заменена по времето, когато кмет е бил сегашния премиер Бойко Борисов.

Журналистът Ивайло Ачев, който живее в кв. “Стрелбище”, каза пред Би Ай Ти:

Това решение на прокуратурата го получихме няколко граждани. Аргументите, че заменката е незаконна, са достатъчно много. По това време, около 2006 г., тук тече активен спор между човек, който твърди, че има земя и Столична община във Върховния административен съд. След това ищецът го губи, но се прави заменка. Друг аргумент е, че самият имот не граничи с друг общински имот по това време, което също е условие. Не е правен и търг, за да се види дали има други оферти. Така или иначе Прокуратурата е посочила пропуските, остава да видим какво ще направи съда.

„Високото строителство в София се явява проблем, защото няма регулиране на този процес. Така едва ли не всеки може да издигне висока сграда на всяко място, което е малко по-свободно“, посочи още Ачев.

Целия разговор вижте във видеото, а още от еМисия България – ТУК!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …