сряда , 12 декември 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Прокуратурата обезпокоена: Частната охрана може да доведе до разпад на държавността. Десетки села и сега се пазят от частни фирми

Прокуратурата обезпокоена: Частната охрана може да доведе до разпад на държавността. Десетки села и сега се пазят от частни фирми

Ако промените в закона за частната охранителна дейност не бъдат обявени за противоконституционни може да се стигне до разпад на държавата.

Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Затова и Сотир Цацаров е изпратил искането до Конституционния съд. Такова искане по-късно вчера отправи и президентът Румен Радев. Според Арнаудова държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората и това да се възлага на частни охранителни фирми.

От години десетки села и земеделски производители във Великотърновско се охраняват по алтернативния начин. Жители и кметове твърдят, че драстично е спаднал броят на кражбите, след като охранители патрулират по селата 24 часа в денонощието.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …