неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Програмата на български език на австралийското радио може да бъде закрита

Програмата на български език на австралийското радио може да бъде закрита

Сънародниците ни в Австралия се опитват да запазят българската програма на радио Ес Би Ес (SBS), която след 39 години съществуване има опасност да бъде закрита заради ревизия на програмната схема.

Какво предприемат българите, за да слушат българска реч в националния ефир на Австралия – разказа Фили Ладжман, която е изпълнителен продуцент на българската програма на радио Ес Би Ес Австралия.

„Радио Ес Би Ес предава на 74 езика в момента, което го прави уникално. Като радио и програма на австрийското правителство, то се грижи за мултукултурното общество в Австралия. Българската програма съществува от 39 години, което само по себе си е рекорд, тъй като радиото съществува от 41 години. И действително имаме проблем с ревизията на програмната схема“, каза Фили Ладжман.

Тя обясни, че ако бъде прекратена българската програма, то ще бъдат спрени поне още 30 подопни програми.

„В момента сме мобилизирали българската общност в Австралия. Изпратили сме призив за участие в ревизията в големите градове, където има българи, защото австралийското правителство прави ревизия на програмната схема, за да прецени доколко дадена общност има нужност от такава програма“, обясни още сънародничката ни.

По думите ѝ, според критериите, които ще бъдат прилагани, българската общност се оказва не толкова нуждаеща се.

„Не че не ни се обръща внимание, но просто в този случай не отговаряме на критериите на нуждаещи се общности“, уточни тя.

Фили Ладжман допълни, че българската общност в Австралия е млада, владее добре английски език, има високи доходи, с добри социални и професионални позиции е.

Това я прави ненуждаеща се от услугата на радио Ес Би Ес, каза още тя.

Фили Ладжман бе категорична, че радиото на български език е необходимо на българите в Австралия, предлагайки им програма на родния език.

„Българската общност е много разпръсната, но ние имаме своите културни и социални центрове – българско училище, дружество и църква. Събираме се на българските празници, общуваме с имейли, по скайп и във Фейсбук групи. Изборът от много варианти, откъдето човек може да почерпи информация, ни прави по-информирани и по-обективни. Така че имаме нужда радиото да продължи българската програма по тази прична“, заключи сънародничката ни.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …