сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Програма праща български ученици за една година в американско училище

Програма праща български ученици за една година в американско училище

В еМисия България говорим за важността на образованието под различни форми, една от които е и обмяната на опит в чужбина. За такава възможност, която предоставя шанс на български ученици да учат една година в американски училища, в еМисия България разказаха Лидия Дачкова от Българската асоциация по четене (БАЧ), както и една бивша и една настояща стипендиатка на програмата – Теодора Тянкова и Калина Младенова.

Програмата е за обучение на ученици от 10-и клас в САЩ (с партньорската организация ASSIST) и във Великобритания (с HMC) и работи у нас вече над 20 години, разказа Лидия Дачкова от организацията, която я администрира в България.

По думите й 10-11 души имат възможност да заминат всяка година, като над 150-200 са се възползвали досега.

Чуждестранните партньорските организации предоставят стипендии на финалистите за една учебна година, а училищата освобождават децата от таксите за обучение. В зависимост от страната и мястото, някои от учениците живеят на пансион, а други с приемно семейство, някои учат в смесени училища, а други – в такива, които са или само за момичета, или само за момчета.

Има изключително много извънкласни и спортни дейности, като кандидатите трябва да знаят, че на това се държи особено много, посочи още Дачкова. По думите й знанието на много добър английски също е важно, предвид динамиката и интензивността на програмите.

Теодора Тянкова разказа, че е учила в частно училище в Остин, Тексас, като е разбрала за програмата от поне няколко поколения ученици, кандидатствали преди нея.

Теодора уточни, че когато кандидатстваш, на практика не си наясно точно в какво училище ще попаднеш. Като цяло обаче става дума преди всичко за частни училища, в които се промотира лидерство, креативно мислене и много повече свобода, отколкото в българските, обяснява тя и дава примери от обучението по литература.

В извънкласните дейности пък, по думите й, човек има възможност да се запознае с много хора, които споделят сходни интереси, амбиции и каузи.

В разговора се включи и Калина Младенова, която в момента учи в Балтимор, САЩ. Чуйте какво разказа и тя за собствения си опит:

Информация и документи за кандидатстване по програмата има на сайта (www.bulra.org) и фейсбук страницата на БАЧ. До 3 декември се подават документи.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …