четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Програма „Еразъм“ на 30 години – за свършеното и перспективите

Програма „Еразъм“ на 30 години – за свършеното и перспективите

Програма „Еразъм“ чества 30 години. За свършеното и перспективите пред програмата в еМисия България разговаряхме с Огнян Златев, ръководител на ЕК за България, и студентката от програмата Вилияна Мутафова, която е била във Финландия.

България се присъединява към програмата през 1999 г., като близо 11 хил. българи са участвали в нея.

Важно е, че програмата включва не само млади хора, които искат да се усъвършенстват, но дава възможност и за много други неща – за млади изследователи, предприемачи и др., отбеляза той.

„Еразъм“ предлага и специализации и стажове за млади специалисти след университета. Това се отразава много положително както на самите младежи – като почти всеки първи получава предложение да остане в същата компания, в която стажува, така и влива свежи сили в икономиката, казва Златев.

По думите му програмата има и друг аспект, който допринася за подобряване на демографкото положение в Европа, като около 25 на сто от децата, родени в Европа, са буквално по „Еразъм“.

Докато има ЕС, ще има и програма „Еразъм“, категоричен е той. По думите му близо 9 млн. души досега са се възползвали от нея.

В студиото Виляна Мутафова разказа за интереса си към Финландия и обясни как става кандидатстването в университетите за програмата. Чуйте подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …