сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Професор Искра Баева: Ердоган играе широка политическа игра

Професор Искра Баева: Ердоган играе широка политическа игра

„Това е вътрешен, техен проблем, на Турция. Не е наш проблем. Особено големи промени няма да има“ – това каза пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков във връзка с референдума в Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Чакаме окончателния доклад от ОССЕ – Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Силно се надяваме турската страна да спазва своите ангажименти, които е поела, като членува в редица международни организации“, посочи той. Според него трябва да се концентрираме основно върху отношенията с Република Турция въз основата на добросъседство със зачитане на международния ред.

Нямаме никакви основания да правим нещо различно от това, което сме правили. Ако има атакуване на резултата, обжалване – има си съответните органи в Турция, които ще се произнесат дали и до колко всичко е редовно“, коментира Герджиков.

По думите му, ако Турция въведе смъртното наказание, това ще я отдалечи много от възможността да бъде в перспектива членка на ЕС.

От своя страна професор Искра Баева смята че, не е ясно, дали светът е готов да посрещне това.

„Това или иначе, това е гласът на Турция. Но промени ще има и те ще повлияят на околните държави, на ЕС и на целия свят.

Турция на Ердоган е доста по-различна от Турция на Ататюрк. Стогодишнината на неговата революция ще бъде отбелязана по доста различен начин от сега, Сегашна Турция се отдалечава от светска Турция на Ататюрк. Това е една държава, която иска да подчертае ислямския характер на своето насление.

Турция се опитва да играе ролята на регионална сила, а защо не и на повече“ – смята професор Баева.

Ердоган никога не е смятал, че мястото на Турция е в ЕС. Той иска неговата държава да играе самостоятелна роля, не като придатък на някого“ – твърди още тя.

НАТО не може без Турция, но Турция може без ЕС. Ердоган играе широка политическа игра – и с Путин, и с Тръмп“ – смята професор Баева.

„За съжаление това няма да е добре за България, защото ще ни направи гранична държава и то със съсед, чиято демокрация е по-различна от нашата.

Стратегията на Бойко Борисов – да бъде мост на ЕС – става все по-опасна.

Гласуването на турците в западна Европа е показателно, чрез своето гласуваве те косвено отхвърлят идеята за демокрация, те се превръщат в агенти на Турция.

Нашето усещане за относителна стабилност е именно относително.

Нито политическото ни положение, нито икономическато ни положение ни дава основание за спокойствие. Ние не трябва да се заблуждаваме, че това не е наш проблем.

Протестите в Турция може да ескалират.

Надеждата ни е в стогодишната демокрация на Турция, че това е една млада нация, която има съпротивителни сили“ – смята професор Баева.

Какво още сподели професор Искра Баева, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …