сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Владко Мурдаров и Маргарита Петкова за живота на думите като оръжие на ума

Проф. Владко Мурдаров и Маргарита Петкова за живота на думите като оръжие на ума

Силата на думите и словото, скритите и закодирани кодове в езика обсъдиха проф. Владко Мурдаров и поетесата Маргарита Петкова, които бяха гости в студиото на еМисия България. Поводът е, че днес е световния ден на думите.

„Няма мръсни думи, има мръсни мисли“. Това каза проф. Мурдаров. Според него интонацията е много важна и дава много информация. Той призова българите да не слушат как говорят депутатите, защото в многото случаи те нищо не казват. Мурдаров анализира някои от най-често срещаните лингвистични грешки на политиците в България.

Маргарита Петкова каза, че в поезията се работи със същите тези думи, с които се работи в парламента. „Думите могат да служат по какъвто начин решиш да работиш с тях. Не трябва да се учим от речта на депутатите, дори и те да са високи лингвисти“, обясни Петкова.

„Мразя те“, изречено по определен начин може да бъде и най-силното обяснение в любов, убедена е Петкова. Тя каза, че е много модерно да се говори за конотацията на думите. Напоследък пък думата родина има отрицателна конотация. „Българската граматика е невероятно жилава. Тя налага чуждата дума да бъде нагодена по българската граматика“, категоричен е проф. Мурдаров.

Кои са най-често бърканите думи, къде е ударението на думата „училище“, как е правилно да се каже „билборд“ в множествено число, как говори премиерът Бойко Борисов и обогатяват или осакатяват езика чуждиците. Вижте целия разговор с Владко Мурдаров и Маргарита Петкова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Много помпозен и претенциозен разговор. Двамата мъпети-водещи опитват да се надскочат, а трябва просто да правят програма интересна на публиката.