петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Проф. Владимир Пилософ: Гаф с дете може да стане, но не заради Фонда

Проф. Владимир Пилософ: Гаф с дете може да стане, но не заради Фонда

„Интересът на българските деца е не всичко да се прави джаста-праста и само по административен път, а по същество да бъдат решавани техните медицински проблеми.

Когато за голямо съжаление част от децата идват с една безобразна медицинска документация, какво да правим ние, как да вземаме решения“.

Това заяви новият директор на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилосов в кратко интервю за предаването „Просто Диков“ преди последната среща на Обществения съвет миналата седмица.

Гаф с дете може да стане, но не заради това, че Фондът нещо е забавил, категоричен бе педиатърът. На въпрос не се ли страхува, че нещо може да се случи с някое от чакащите малки пациенти, той отговори, че като лекар може да прецени кога един проблем е спешен и кога не.

На ден постъпват между шест и осем заявления, има процедура по обработване, която трае средно около 40 дни на дете, т.е. във всеки момент винаги ще има по едно 180-190 деца, които са в движение, обясни той по повод информациите, че има натрупване от около 220 деца, очакващи решение.

Проф. Пилософ отрече и да се приема нов правилник, каквито очаквания имаше преди срещата. По думите му се работи по отделни точки, но когато има цял текст за обсъждане, той първо ще бъде публикуван.

Директорът на Фонда заяви също, че предишната среща на Обществения съвет е била отложена поради липса на кворум – нещо, което пред Диков отрекоха няколко негови членове.

Кворум имаше тогава, просто не са се справили да подготвят навреме

досиетата на достатъчно деца, обясни членът на Обществения съвет Десислава Хурмузова.

ОК съм с днешното заседание, стига да се изпълни в срок решеното, заяви пред Сашо Диков след срещата тя. По думите й 50 деца са били одобрени за лечение, от които само 10 са за чужбина, седем са били отложени – в повечето случаи поради нуждата от допълнително становище, а осем имат отказ по различни причини. Тя увери, че „няма нещо драматично, което да е отказано“.

По думите й обаче натрупването продължава от март досега, като по около 3-4 деца на ден кандидатстват.
Хурмузова разказа също, че преди регистърът се е попълвал задължително ежедневно и досега към тях не са се обръщали родители заради проблеми с него, докато сега това се случва.

Няма облекчаване, а усложняване на процедурата,

която категорично няма да се скъси, убедена е тя. Хурмузова разказа и за проблеми с дечица, които се решават след директно обръщане към здравния министър – нещо, което по думите й започва да става практика.

„Опитваме се да даваме гласност, че Фондът не работи със същите темпове както досега, но на практика нищо не се получава.

Комуникацията с родителите и с членовете на Обществения съвет е много променена,

задавам въпроси, на които не получавам отговори“, разказа и друг член на Обществения съвет, представител на Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Вижте всички интервюта по темата във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Поп Редактротие

    Ей затова обичам Диков 🙂 Не ги ли е срам ,значи могат да си купят 70 автомобила за да се возят в Народното Събрание, а за децата!!!