събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Веселин Минчев: Губим население, но няма да изчезнем

Проф. Веселин Минчев: Губим население, но няма да изчезнем

Проф. Веселин Минчев от Института за икономически изследвания при БАН гостува в студиото на еМисия България и коментира миграцията, новата карта на Европа и как се движат хората в търсене на по-добра работа и по-добър живот.

„Балканите и бившите съветски републики са най-засегнати от миграцията на хората. Русия например вдигна нивото на раждаемостта и намали миграцията. В България малко под 1 милион българи са решили да напуснат страната. Има дестинации, които подценяваме – Турция, например. Подценява се и в Украйна една от голямата историческа българска диаспора“, посочи Минчев.

„Губим население, но има шанс да се опитваме да привличаме население“, каза експертът. „Сериозен проблем е фактът, че тук остават деца и възрастни хора, които нямат на кого да се опрат в България, ако близките им са в чужбина“, добави още той.

„Много хора се модернизират движейки се. Работят в страни като Германия или Великобритания и после се връщат“, смята проф. Веселин Минчев и обясни, че това е циркулярна миграция.

Най-зависими от финансовите потоци от чужбина към България са северозападните населени места. Там цели икономически отрасли, здравеопазване, образование се крепят на тези трансфери.

„Колко гъсто сме населени не се отнася към качеството на живот“, добави проф. Веселин Минчев.

Чуйте целия разговор с него в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …