понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Проф. Венко Кънев: При социалната несправедливост в Латинска Америка левицата не може да си отиде

Проф. Венко Кънев: При социалната несправедливост в Латинска Америка левицата не може да си отиде

Отива ли си лявата вълна в Латинска Америка коментира в предаването „Прозорецът“ проф. Венко Кънев, преподавател в Нова Сорбона, Париж, и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Въпросът – какво става с лявото и левицата в Латинска Америка, е фундаментален.

Лявото страда не само в Латинска Америка, но и в Европа. 

Това е континент, в който всички бури са вилнели – борби за независимост, век и половина от военни правителства, диктатури от всякакъв вид и революции, за каквито в България дори не сме говорили. Там видях за пръв път какво означава мизерия“, посочи проф. Кънев.

Той припомни, че след 1994 г. има промяна в начина, по който левицата започва да взима властта – чрез избори.

„Но от другата страна – опонентите на лявото, също се научиха как да свалят правителствата им и то без военни преврати. Сега има вълна, настъпление срещу управляващата левица в Латинска Америка. Отива си една левица, но при социалната несправедливост на континената лявото не може да си отиде“, подчерта преподавателят.

Той коментира и политическата криза в Бразилия, като отбеляза, че там се води чистка с пароструйка срещу корупцията, която в цяла Латинска Америка е много голяма.

Проф. Венко Кънев посочи, че ще влезе в ролята на „адвокат на дявола“, за да предложи друга гледна точка за импийчмънта на президента Дилма Русев.

Той подчерта, че

мнозина от депутатите от комисията, която реши Русеф да бъде отстранена, са следствени за корупция. 

Същевременно нейният ментор – Лула да Силва, когото разследват в момента, е кандидат за президент, и според сондажите ще спечели, и това, според преподавателя, може да е кампания за очернянето му.

„Единственото обвинение срещу Дилма е, че не е дала точните данни на бюджета годината, в която я избират, т.е. е завишила е растежа, за да намали дефицита. Но това е практика в Бразилия от президентите от 1985 г. Много хора считат, че няма нарушение на Конституцията, за да я отстранят“, каза още проф. Кънев.

Вижте целия разговор с него във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …