понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Проф. Велислав Минеков за разцеплението вдясно: Как да направим от рибена чорба аквариум

Проф. Велислав Минеков за разцеплението вдясно: Как да направим от рибена чорба аквариум

Проф. Велислав Минеков гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира разцеплението вдясно и едно „кърваво“ открито писмо, което написа на 29 март след изборите. Защо се стигна до тук и какво предстои от сега нататък?

„От аквариум можеш да направиш рибена чорба, но от рибена чорба аквариум обратно не става“, цитира Минеков думите на Филип Димитров и посочи, че в момента в това се състоят усилията – как да направим от чорбата аквариум. „Много тъжно, но е вярно. Бедата е, че няма хора, които слушат. Има хора, които са егоисти, които желаят път, който не им е предопеределен. Стига се до разцеплението на разума спрямо абсолютното единство на простотията, некадърността и престъпността. Това е днешният резултат. Това е днешният парламент“, категоричен е Минеков.
Той посочи, че най-много го дразнят приятелите му от дясно. „Пазих тишина относно моите прогнози, но в облог с приятели в успеха, аз бях единственият печеливш, който каза три пъти по 3%. Точно това се получи“, коментира още той.

По думите му, Реформаторският блок е искал да влезе в парламента, за да се съюзи с Бойко Борисов. „Каква е логиката? Ако харесвате Бойко Борисов – станете част от неговата партия“, коментира Минеков.

„Разбра се, че този съюз носи шамари и изхвърляне още в предното правителство. Слушам Божидар Лукарски, който ще обединява дясното пространство – да не дава Господ, това е страшна трагедия“, коментира още той.

Според Минеков, няма да стане така обединение. Всички те трябва да мълчат, докато се случи нещо ново, истинско и действащо, което според него, ще бъде изключително трудно.
Той смята, че Христо Иванов няма вид на комплексар и едва ли отказа му да се обедини с други десни партии е проява на комплексарщина. „Има лоши съветници и е пълно със сиви кардинали. Има във всяка една от тези групи сиви кардинали, които са убедени в своята сила и мъдрост. При Христо познавам самия сив кардинал, който е женски кардинал“, коментира Минеков.

Той посочи, че в партията е имало и участници в управлението, и кандидати в листи на други партии в предишни избори.

„От друга страна – Радан. Вместо да си запази старото ДСБ реши да прави тази странна република – нова или народна, и какво прави всъщност той? Пожела да осигури места на гражданския съвет на Реформаторите“, анализира разцеплението вдясно Минеков.

„В същото време структурите на ДСБ работят с очакване. Работят от години и очакват да бъдат оценени. Изведнъж тези очаквания са попарени. Създадоха се три кръга затворени общества по отношение на своето управление, състав и изгледи за бъдещето“, заяви още той.

По думите му, тезите за обединението могат да бъдат различни, но бедата е в бъдещето. Той смята, че има много разочаровани хора, а от друга страна на голяма част от хората Бойко Борисов ще ни спаси от заплахата да бъдем 16-та република отново.

„Познавам и десни, които гласуваха за БСП, защото ненавиждат това, което направи Бойко Борисов – нито той, нито министрите му. Дълго време нищо няма да става. Опит за правителство би бил фатален, независимо от комбинацията, независимо от вариантите“, убеден е проф. Велислав Минеков. Според него ще има протести и при най-малък повод улицата ще пламне. Той смята, че популистките правителства нямат трайност.

Чуйте целия разговор с Минеков в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

3 коментара

  1. Самата мисъл е еретическа – „десен“, гласувал за БСП. Тези хора никога не са били „десни“. Истинския „десен“ няма да гласува, но НИКОГА НЕ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА БСП!

  2. Страшно точен в коментара си! Съжалявам,че такива Хора не ни Управляват…

  3. Дървосекачът

    Chapeau !, както на г-н Минеков, така И на г-н Хаджигенов.
    …ама Пак ‘забравихте’ Да попитате, г-н Диков :
    – Се ли присъединиха И-те ЗА Двустъпковата ?