събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Проф. Велислав Минеков: Това е истинският вот на протеста срещу мизерията, причиненото нещастие, огорчението

Проф. Велислав Минеков: Това е истинският вот на протеста срещу мизерията, причиненото нещастие, огорчението

Това е истинският вот на протеста срещу мизерията, причиненото нещастие, огорчението. Вик на омраза срещу управляващия падишах, който е непоносим.

Така проф. Велислав Минеков описа в „Просто Диков“ изхода на президентските избори у нас, спечелени от ген. Румен Радев и довели до оставка на правителството на ГЕРБ.

„Не очаквах такъв оглушителен шамар, това е смазващо, унищожаващо, унизително. Дори в един момент ми домъчня за тази нещастна домакиня (кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева – бел. ред), която стана на нищо – пионка в ръцете на господар, изиграла неговото магаре“, коментира той.

По думите му провалът на ГЕРБ е тотален, като партията буквално „изчезва, разпускат се структури“. Край и за разговорите 1 лице единствено число от рода на „аз ви пострих, аз ви давам“, предрече още той.

Минеков отбеляза и обръщането в медийната среда срещу Борисов: „Те го създадоха и сега ще падне от същите“.

Става дума за изключително ограничен интелектуално човек, човек с примитивно мислене, който каза, че е прост, но сгреши, когато каза, че и останалите са прости, добави той.

Човекът е с качества, колкото ми е неприятно да го призная, каза той пък по отношения на подкрепения от левицата новоизбран президент ген. Румен Радев. С тази биография, с одобрението на НАТО, предполагам, че все пак е наистина натовец, добави Минеков, като отбеляза, че става дума за истински военен и генерал, за разлика от геенералството на Борисов.

Минеков каза още, че не усеща Радев като верен на БСП, въпреки, че все още не може да го покаже. Като застане на пост, няма да е същото, а с вицепремиерката ще е основната му битка, прогнозира професорът.

Минеков призна, че никой не е говорил с него за участие в нов проект в дясно. „Казвал съм, че ако новото е наследник на предишното ново, което е наследник на по-предишното ново, то то е старо. Разочарован съм, дори от себе си, и повече не мога да се занимавам с такава дейност. Има обаче млади хора, вкл. върнали се от чужбина, които могат да го направят.“

По време на разговора бяха излъчени и видея с редица интервюта на водещия с политолози и журналисти, взети още преди да бъдат ясни резултатите от балотажа.

„Никой не е искал оставката на премиера. Не трябваше да обвързва едните избори с другите. За никого не е било тайна, че ГЕРБ е в тежка ситуация и какъвто и кандидат да бяха избрали, щяха да бъдат в подобна ситуация. Не е вината в Цецка Цачева“, коментира пред Стажанта социоложката Мира Радева.

По думите ѝ от ГЕРБ много са си повярвали и са решили, че вече всичко им е позволено и че хората им дължат властта.

Според социолога Първан Симеонов обяснението на резултатите се крие в няколко фактора, вкл. новата геополитическа ситуация, при която намалява традиционният авторитет на западните жалони за сметка на външнополитическата амбиция на Русия и мигрантската вълна. Друг фактор е, че в България системно, през около осем години, се акумулират големи антиситемни настроения.

„На този фон, ГЕРБ издигна изключително партийна кандидатура. А обществото ни мисли за промяна, мисли антипартийно и антиситемно“, смята Симеонов. Според него от партията са могли да оставят Цачева да се развие без опеката на ГЕРБ, Цветанов и Борисов. Цачева има стойност, но ние не я видяхме в тази кампания, заключи социологът.

„Въпреки че анализаторите говорехме, че нещата са позастинали, очакваше се по-скоро запазване на статуквото, драматични промени ще има, защото Борисов обвърза президентските с парламентарните избори. Аз си го обяснявам с убедеността му, че на първия тур ще победи, и с тази заявка искаше да постигне по-голямо сплотяване и нахъсване за гласуване, вкарвайки страха, че ситуацията може да се разбърка. Но когато си 15 години в политиката, не можеш да действаш с едни и същи прийоми“, категорична е Татяна Буруджиева.

Според политолога Димитър Димитров провалът с издигането на Цецка Цачева е плод на глупаво подвеждане от страна на хора, които се въртят около премиера Борисов и му казват неща, които „му е приятно да чуе“, без то да е осмислено.

Според Юлий Москов грешката е била по идея на Цветан Цветанов и плод на безобразната и грандоманска, по думите на журналиста, кампания. Бойко няма нищо общо, смята той. Москов припомни, че според социологическите изследвания парламентът е единствената институция с едноцифров процент одобрение и е неразумно да се предлага за кандидат точно неговия председател.

Журналистката Миглена Ангелова сподели, че чака момента, когато на политическия небосклон ще се появи нова сериозна фигура, която да покаже, че с характер може да има и друго – въпреки системата, корупцията, кражбите, нагласените неща и демагогията.

Тя призна, че харесва ген. Румен Радев, когото описа като човек с позиции и характер. Много се надявам това да не е поредната ни заблуда и този човек да знае какво го чака, както и че има възможност да не пее по свирката на всеки, който иска да бъде отново скатан. Пилотите не са като всички, убедена е Ангелова.

а цачева
президентски избори
ГЕРБ

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …