четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Валери Димитров: Няма закон, регламентиращ разходите на политическите партии

Проф. Валери Димитров: Няма закон, регламентиращ разходите на политическите партии

Проф. Валери Димитров – политик и бивш председател на Сметната палата, е категоричен, че трябва да има стриктен закон, който да регламентира разходите на политическите партии. Според него, има сива зона, която дава възможност за облагодетелстване на свързани лица.

„По изборните кампании участниците представят отчети така, както изисква Избирателният кодекс. Те подлежат на одит от Сметната палата и това е една сравнително добра форма на отчетност, но тук има един голям проблем. Той е не в приходите на партиите, а в техните разходи, включително и по време на избирателни кампании“, смята проф. Валери Димитров.

„Има единен регистър на Изборния кодекс и може да видите кой колко дарява на една кампания според ограничението до 10 000 лв. за отделен дарител. Там има строг контрол за даренията като приходи. Но няма достатъчно добър режим на разходите. Как се харчат парите не е ясно, за какво, кой е получател, има ли някаква свързаност между партийното ръководство и получателите на тези пари и това е големият проблем на законодателството“, убеден е бившият председател на Сметната палата.

По думите му, законът създава една голяма сива зона, в която няма регламентация и достатъчно добър режим на разходите. Единственият регламент е твърде условен и е посочен в чл. 29 от Закона за политическите партии.

„Няма никакъв друг режим. Няма забрана за изразходване на средства за свързани лица. Няма определени ограничения какво не са присъщи на партията разходи. Това не е добре.
Огромната част от финансирането на политическите партии са субсидии от бюджета. Законът търпи много сериозна критика“, посочи проф. Валери Димитров.

„Големите дарители на партии са много опасни лица. Това поражда определени рискове от зависимости. Това е важно и го има“, добави експертът.

Той смята, че трябва да има режим на разходите, забрана за свързани лица и аналитична отчетност на разходите на политическите партии.

„Има годишни отчети на политическите партии, от които не можете да разберете за какво са използвани парите – с кого е сключен договор, кой е получател на тези средства. Ето тази публична отчетност и прозрачност липсва“, добави още той.

„Когато става въпрос за разходи на публични средства, винаги има много строг режим, но той важи за бюджетните организации. Аз съм предлагал промени в законодателството, независимо какви са системите за отчетност в другите държави. И в България имаме достатъчно добри примери за добра отчетност“, смята бившият председател на Сметната палата.

Според него например всеки разход над определен размер трябва да бъде отчетен от политическата партия на интернет страницата в публичен регистър. „Например сума над 5000 лв. Но не да се посочват разходите за трудови възнаграждения на партийния апарат“, предложи Димитров.

Той даде пример с лидер на малка политическа партия, член на коалиция, който превел на дъщеря си цялата партийна субсидия. Основанието било, че с нея има договор за наем на офис. Няма наказания за такива действия. Според експертът трябва да се намалят субсидиите на политическите партии, но това да стане след дебат и изчисления.

Чуйте целия анализ на бившия председател на Сметната палата проф. Валери Димитров за това как политическите партии изразходват средства в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …