вторник , 19 юни 2018
Начало / Жива връзка / Проф. Валентин Босевски: Има ли повишена радиация в Европа

Проф. Валентин Босевски: Има ли повишена радиация в Европа

Ние живеем с радиация, тя е част от нашия живот. Дозите, които се съобщават, са дози, които не будят опасение за катастрофални последици за Европа. Най-голямата активност, която е регистрирана, мисля, че е в Полша. Тя е в микробекерела. Това замърсяване не е минимално, то е микромално.

Така проф. Валентин Босевски, бивш директор на Центъра по радиационни изследвания и защита във ВМА, коментира информацията за повишени нива на радиация в цяла Европа през последните дни. Йод-131, радиоактивен изотоп, който по принцип не се среща в природата, е открит във въздуха над целия континент, съобщи авторитетно френско издание.

Български експерти опровергаха информацията за повишена радиация в Европа. Според учените ни обаче това объркване се дължи на грешен прочит в мерните единици за измерване на радиация.

Българската агенция за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и също потвърди, че не са отчетени надмормени стойности.

По времето на Чернобил, България беше замърсена 350 пъти повече с йод 131, отколкото през целия прериод на ядрените експерименти в атмосферата от началот на 50-те до средата на 60-те години на XX век, подчерта проф. Босевски.

Вижте целия разговор с проф. Валентин Босевски в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Боян Босевски

    Валентин а не Веселин