събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Проф. Валентин Босевски: Има ли повишена радиация в Европа
JIVA_RADIACIA картинка 3

Проф. Валентин Босевски: Има ли повишена радиация в Европа

Ние живеем с радиация, тя е част от нашия живот. Дозите, които се съобщават, са дози, които не будят опасение за катастрофални последици за Европа. Най-голямата активност, която е регистрирана, мисля, че е в Полша. Тя е в микробекерела. Това замърсяване не е минимално, то е микромално.

Така проф. Валентин Босевски, бивш директор на Центъра по радиационни изследвания и защита във ВМА, коментира информацията за повишени нива на радиация в цяла Европа през последните дни. Йод-131, радиоактивен изотоп, който по принцип не се среща в природата, е открит във въздуха над целия континент, съобщи авторитетно френско издание.

Български експерти опровергаха информацията за повишена радиация в Европа. Според учените ни обаче това объркване се дължи на грешен прочит в мерните единици за измерване на радиация.

Българската агенция за ядрено регулиране прави постоянни измервания на радиационните нива и също потвърди, че не са отчетени надмормени стойности.

По времето на Чернобил, България беше замърсена 350 пъти повече с йод 131, отколкото през целия прериод на ядрените експерименти в атмосферата от началот на 50-те до средата на 60-те години на XX век, подчерта проф. Босевски.

Вижте целия разговор с проф. Валентин Босевски в следващото видео:

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …

Един коментар

  1. Боян Босевски

    Валентин а не Веселин