понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Цветан Теофанов: Политиката издига религията на гребена на вълната

Проф. Цветан Теофанов: Политиката издига религията на гребена на вълната

Проф. Цветан Теофанов, който е един от най-добрите арабисти в България, гостува в студиото на еМисия България. Той коментира исляма и въпроса вродено ли е в човешката природа противоборство чрез религиите.

„Интересът към религията нараства, а тя винаги се проявява във време на дълбока криза – не само духовна, но и политическа и икономическа. Питам се защо така се получи, че в 21 век, високотехнологичен век, отново говорим за религия и неща, които напомнят на средновековните религиозни войни“, коментира проф. Цветан Теофанов.

„Политиката е този фактор, който издига религията на гребена на вълната. Мюсюлманите са основният генератор на религиозни конфликти, но процесът, на който сме свидетели днес датира от далечната 1967 г. Тя много точно може да бъде фиксирана – това е годината на поражението на арабските държави в 6-дневната война с Израел. Тогава започва една дълбока политическа и духовна криза, която изнася на гребена на вълната ислямистки движения“, анализира експертът. Той подчерта, че тези движения търсят изход от кризата в исляма чрез възраждането на ислямската общност.

„Мисля, че до голяма степен за събитията през последните години, допринася и глобализмът, защото религията е преди всичко една идентичност. Ислямът носи друг голям проблем. Самият ислям поощрява различните мнения, учения и те са се нароили през вековете. Някои от тях са в много враждебни отношения помежду си. Не е тайна, че двете направления на шиити и сунити са много по-враждебни помежду си“, подчерта арабистът.

Той коментира и темата как лидери на терористични организации използват името на Бога, за да воюват и да проповядват идеите си. По думите на проф. Теофанов, ценностите и моралът се проповядват от религиите и добави, че има голямо разминаване между реалността и това, което проповядва Коранът.

Проф. Цветан Теофанов каза, че не иска да бъде пророк, но смята, че светът сега е на кръстопът и е много важно накъде ще тръгне. „Светът търси нов път, а религията посочва такъв път“, заяви Теофанов.

Чуйте целия разговор с един от най-добрите арабисти в България проф. Цветан Теофанов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …