вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Тодор Танев за истинските стратези и дефицита на съгласие в България

Проф. Тодор Танев за истинските стратези и дефицита на съгласие в България

Хоризонтът на един истински стратег е от порядъка на десетилетия, дори векове. Стратезите работят за следващите поколения, не за следващ мандат, за времето, в което физически няма да ги има и няма да могат да упражняват влияние.

Цялата тънкост на стратегическото мислене е в това да увлечеш хората и да имаш критичен минимум от съгласие, а съгласието е много дефицитно в България.

Това коментира в еМисия България във връзка с новата си книга „Как мислят стратезите“ бившият образователен министър проф. Тодор Танев, който в момента е съветник на премиера по въпросите на образованието. Книгата проследява биографиите на групи световни лидери, успели да постигнат исторически върхове в кариерата си.

Книгата ми е публицистична, тя е нещо като енциклопедия, правена за студентите по политология и публична администрация, обясни той.

Родил съм се в страна, в която всеки пише стратегия с гръмки заглавия, но това са некачествени пожелателни текстове, смята професорът.

По думите му стратегията е въпрос на национална идентичност, а не на партизанско мислене. „Най-лошото нещо са партийните пръти в колелата на едно стратегическо начинание“.

Запитан за състоянието на образователната система в момента, той подчерта, че е проблематична бързата смяна на министри в подобна сфера. Основен проблем според него остава и необвързаността на образованието с реалния живот и неучастието на бизнеса в изготвянето на учебните програми.

Гледайте целия разговор с проф. Тодор Танев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …