вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Тодор Калоянов за демографската криза и липсващите деца на България

Проф. Тодор Калоянов за демографската криза и липсващите деца на България

През 1950 г. е приет указ за насърчаване на раждаемостта, с който се предприемат мерки за справяне с демографската криза и предприема мерки за справяне с нея.

„След 1975 г., отново е започнала низходящата тенденция. Без изключение всички страни в Европа, равнището на раждаемост не е достатъчно дори за просто възпроизводство. През последните години единствено във Франция е малко по-висок коефициента на раждаемост“, обясни проф. Тодор Калоянов.

По думите му, проблемът е комплексен. Той посочи, че и в развитите страни, и в България тенденцията е еднаква. „Ако хората отворят сайта на НСИ и видят през 2002-2009 г. какво се случва, държавата абсолютно нищо не направи, но раждаемостта нарасна. Сега отново след 2010 г. отиваме на минимума“, обясни проф. Тодор Калоянов.

Ражданията от млади майки на възраст под 15 години са годишно около 300. Броят на децата, родени от майки между 15 и 19 години, е около 6000. Тенденцията е към намаление. Проблемът при младите майки е ниското образование, тяхното непълноценно участие, коментира експертът.

„Всеки един от нас се притеснява от това какъв ще бъде утрешният ден – ще има ли работа, сигурност и спокойствие в държавата, ще има ли перспектива. За съжаление, ограбиха ни, отнеха ни перспективата. Проблем е и че дори образованието не гарантира перспектива и заетост“, посочи Калоянов.

„България е една от малкото страни в света, която предоставя 2 години отпуск по майчинство. Промени се ценностната система на жените не само в България, но и на света. Жената иска да се образова, да бъде равностоен и равноправен член в семейството. И това веднага се отразява“, подчерта още експертът.

Чуйте целия разговор с проф. Тодор Калоянов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …