петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Татяна Дронзина за новите аспекти на тероризма

Проф. Татяна Дронзина за новите аспекти на тероризма

Ако бъдат доказани връзките между извършителите на терористичните актове и Ислямска държава, това ще бъде добрата новина, защото тогава ще предполагаме, че има някаква йерархична зависимост, съществува някакъв терористичен заговор и мрежа, която може да бъде идентифицирана от службите за сигурност, от граничния контрол и тн.  За мен лошата новина е, че ако тези хора, т.нар. самотни вълци, действат по вдъхновение и нямат организационни връзки с Ислямска държава.

Това каза проф. Татяна Дронзина в коментар след нападението срещу гей бар в Орландо, при което бяха убити 50 души.

По думите ѝ напоследък наблюдаваме европейци, американци, новозенландци, австралийци, които нямат организирано взаимодействие с Ислямска държава, но се идентифицират с нейните ценности.

Проф. Дронзина отбеляза още, че Ислямска държава ще бъде унищожена, макар да е най-богатата терористична организация.

„Но докато е жив нейният пример и ценностите, които лансира, никога няма да бъдем застраховани от самотни вълци и от прилагането на тази тактика, която за съжаление взе жертви  не само в Америка, но и в Европа. Не можем да сложим полицай до всеки човек, не знаем кога ще пожелаят да материализират идентификациите си с Ислямска държава в терористичен акт срещу други хора“, каза проф. Дронзина.

По думите ѝ появата на типа „самотни вълци“ е въпрос на недостатъчна интеграция.

„Първото поколение мигранти не се радикализира, защото те доброволно са избрали втория си дом и доброволно желаят да се интегрират в него. Второто поколение обаче чрез тези актове отправи упрек към родителите си, че са избрали да ги вкоренят в среда, в която не са напълно признати за европейци и в същото време са ги откъснали от старата им, историческа родината, в която не ги признават за истински жители и мюсюлмани“, подчерта проф. Дронзина.

Тя допълни, че случаят в Орландо е показал, че трябва да различаваме тероризма и акта на омраза.

Целия разговор с нея за новите аспекти на тероризма можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …