сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Татяна Дронзина: Какво ще стане с децата на „Ислямска държава“

Проф. Татяна Дронзина: Какво ще стане с децата на „Ислямска държава“

Нигерия отбеляза 2 години, откакто терористичната организация „Боко харам“ (името означава: „Не“ на западното обучение) отвлече 250 ученички от североизточната част на страната. Днес 219 момичета все още са в неизвестност, въпреки световната инициатива за намирането им.

Защо медиите в Европа оставят в сянка „Боко Харам“ и говорим основно за „Ислямска държава“ – коментира проф. Татяна Дронзина.

Боко Харам“ не представлява такава опасност за Европа, каквато е „Ислямска държава“.

ИД е непосредствена заплаха за Европа. Поне 6 хил. европейци, по данни от началото на тази година, се сражават в нейните редици“, каза проф. Дронзина в предаването еМисия България на Би Ай Ти.

Боко Харам“ се закле във вярност на ИД, носеха се и слухове, че ще се преименува „Ислямска държава на Западна Африка“, което означава, че имат близка идеологическа доктрина“, подчерта Дронзина.

Тя открои като основна разлика липсата на претенция у „Боко Харам“ за държавност, подобна на тази на ИД.

Ислямска държава“ направи образователна програма за деца, която се нарича – „лъвчетата на халифата“, и обхваща 4 степени. За мен, въпросът е в друго – какво ще стане с тези бедни деца“, отбеляза проф. Дронзина.

Тя разказа как е станала свидетел на заминаването на цели семейства за ИД, което е поставили децата в насилствена среда без да го искат и без да са отговорни за това.

Сега нищо не знаем за тях, но когато бъдат обучени – какви ще бъдат тези деца – завършени убийци или нещо друго, а ще има ли път назад за тях, а, от друга страна, имат ли вина или не. Това е въпростът, с който ще се занимаваме“, допълни тя.

Проф. Дронзина коментира и изборите в Сирия.

По думите ѝ те ще покажат какви са нагласите, макар да не могат да бъдат легитимни в състояние на гражданска война.

Не очаквам голямо разместване на пластовете“, каза тя.

Що се отнася до преговорите за разрешаване на кризата в Сирия в Женева, според проф. Дронзина, те имат шанс, тъй като има заинтересовани участници.

Но докато няма съгласие за съдбата на Башар Асад, няма да има кой знае какъв успех на преговорите“, подчерта тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …