четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Щефан Рус-Мол и доц. Иво Инджов за стандартите и морала в журналистиката

Проф. Щефан Рус-Мол и доц. Иво Инджов за стандартите и морала в журналистиката

Проф. Щефан Рус-Мол от швейцарския университет в Лугано и доц. Иво Инджов гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха стандартите в съвременната журналистика, фалшивите новини и могат ли медиите да избягат от пропагандата и да се отличат от потока информация в социалните мрежи. Двамата са автори и на книга – съвместно експертно проучване за модерната журналистика.

„Именно в такива времена, в които се занимаваме толкова много с фалшиви новини, журналистите трябва да са много добре подготвени и да си знаят работата“, категоричен е Проф. Щефан Рус-Мол.

„В България има малко учебници по журналистика. Аз и колегите, които преподават, се опитваме да осъвременяваме непрекъснато и да направим връзката между теория и практика. Това е полезно за журналистиката“, заяви от своя страна експертът по политически комуникации доц. Иво Инджов.

„Социалните мрежи, фейсбук, но също и в търсачките има всякаква информация. Изправени сме пред нови канали на дистрибуция на информацията и именно там трябва да внимават добрите журналисти и да избягват т.нар. фалшиви новини. Именно защото не се разпознават лесно тези новини и професионални журналисти се затрудняват. Журналистите трябва да внимават и да се противопоставят на тази тенденция“, обясни Проф. Щефан Рус-Мол.

По думите на Инджов в крайна сметка читателят трябва да филтира информацията, но медиите трябва да спазват стандарт, който да ги отличава от пропагандата, фалшивите новини и постовете в социалните мрежи.

„Фактите трябва да са проверени, да има няколко източника на информацията и да има стремеж към обективност, макар че това е едно много разтегливо понятие“, добави Инджов.
По думите на Проф. Щефан Рус-Мол проблемът със стандартите е, че колкото повече канали на информация има, толкова по-трудно те се следват.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …