неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Радулов: Няма нищо чудно, че Фейсбук се използва за престъпна дейност – това е публично пространство

Проф. Радулов: Няма нищо чудно, че Фейсбук се използва за престъпна дейност – това е публично пространство

Тази седмица от полицията уведомиха, че организираната престъпност вече не е централизирана, както по времето на групировките ВИС и СИК.
Според директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов сега действат малки групи, които са профилирани в една или друга престъпна дейност и са самосиндикални.

Така ли е наистина – темата коментира проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността.

„Това че вертикалната структура на организираната престъпност в България е разрушена, не означава, че престъпността е разрушена. И това е поредното управление на МВР, което с много намалява процентите на престъпността“, категоричен е проф. Радулов.

„Всички хора виждат, че престъпленията не намаляват. Всички хора виждат, че органите на реда симулират присъствие“, допълни той.  По думите му, тежките престъпления се разрешават по горещи следи. Колкото повече се отдалечаваш, толкова е по-малка вероятността да разкриеш дадено престъпления, обясни проф. Радулов.

Относно най-коментираната тема през последните дни – с Фейсбук измамника Александър – Спас, експертът коментира, че няма нищо чудно в това, че социалната мрежа се използва за такава дейност, тъй като тя е публично пространство.

По повод новината, че у нас е заловен командир на терористичната групировка ИДИЛ, Радулов заяви: „Предполагам, че командирът на ИДИЛ се е адаптирал в България и не е бил в страната, за да извърши престъпление”.

В ръководството на ИДИЛ със сигурност има много интелигентни и обучени хора, получили образование в елитни западни университети, допълни експертът.

Вижте целия разговор във видеото, а още от еМисия България гледайте ТУК!

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …