вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Петър Гецов от БАН: Първият български частен сателит утвърждава България като космическа държава

Проф. Петър Гецов от БАН: Първият български частен сателит утвърждава България като космическа държава

Днес в Космоса ще бъде изстрелям първият български частен сателит. Репортерът на Би Ай Ти Диана Тодорова срещна зрителите на Би Ай Ти с екипа, който е подготвил проекта и ще поддържа сателита след изстрелването му.

Сателитът ще се поддържа от българи, те ще бъдат единствените инженери в страната ни, които ще бъдат подготвени за работа с подобен тип сателит. Те споделиха, че това няма да бъде лека задача, защото е необходимо 24 часово наблюдение.

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания при БАН заяви, че сателитът е голям успех за страната ни, българския бизнес и наука.

„Това утвърждава България като космическа държава. Да не забравяме, че ние сме 18-тата космическа държава в света. Спътника е интересен с това, че е комуникационен и проектът се изпълнява от частна компания, управлявана от Веселин Заяков, който е и наш колега в БАН“, съобщи Гецов.

„Сателитът може да осъществява при определени ситуации и кризисен мениджмънт, зщото при бедствие наземните комуникационни системи често не работят, в това отношение този спътник голямо постижение за стараната ни“, допълни Гецов.

Диана Тодорова показа и последните приготовляния преди излитането на сателита в Космоса.

Подробности, вижте във видеото.

 

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …