вторник , 18 декември 2018
Начало / Код 11-13 / Проф. Петър Гецов: Има два проблема при полет до Марс- радиацията и количеството товари

Проф. Петър Гецов: Има два проблема при полет до Марс- радиацията и количеството товари

Станахме свидетели на една историческа стъпка за човечеството- и то буквално. Става дума за изстрелването на „Фалкон хеви“, която дава надежди за бъдещ път на човечеството до Марс. По тези теми в студиото на Код 11-13 гостуваха член- кореспондент професор Петър Гецов- директор на института за космически изследвания на БАН и астрофизикът Тихомир Димитров – основател на космическата академия за деца.

Ето думите на проф. Гецов: „Аз мисля,че това е едно значимо и сериозно събитие, което е крачка към Марс и към реализиране мечтите на повечето хора. Нали това е една то сегашните мечти на човечеството- да стъпим на Марс. Има два основни проблема при полета до Марс. Единият е радиацията, вторият е количеството товари, които трябва да се вземат“.

Тихомир Димитров каза следното: „Това е само една от стъпките,които частната космическа компания „Спейс екс“ всъщност прави към голямата цел Марс. След 10-15 години може би. Ракетата, с която Илън Мъск планира да закара човечеството до червената планета, а и до други места в космоса, няма да бъде „Фалкон хеви“, която в момента е изстрелвана, а нейният наследник, който ще бъде много по-голям. Той ще бъде по-голям и по-мощен дори от ракетата „Сатурн“ 5, която закарва хора преди 50 години на Луната“.

Повече от разговора- във видеото, а всичко от Код 11-13- ТУК

Вижте също

Политическият анализатор Осман Октай: Всеки опит за детронирането на Нинова ще донесе негативи – дори и на Станишев. ДПС и Патриотите взаимно се подхранват

Политическият анализатор Осман Октай коментира в студиото на Код 11-13 най-горещите теми то родни политически …