неделя , 20 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Петър-Емил Митев: Идва ли нова ера в геополитиката
POLITOLOG картинка

Проф. Петър-Емил Митев: Идва ли нова ера в геополитиката

Да очакваме ли разместване на пластовете и приоритетите в световната геополитика, коментира политологът проф. Петър-Емил Митев.

„Нова година, нова ера. Остава да видим дали ще има и нов късмет. Главният мотор на глобализацията – САЩ, като че ли започва да работи обратно на протекционистки обороти. Западът престава да бъде единен блок, както личи от изявление на Тръм. Европа остава без задокеански ментор, което означава, че получава и нова свобода. Нова Студена война няма да има“, коментира проф. Петър-Емил Митев.

„Ислямска държава вероятно ще бъде смазана. На американския тероризъм бе обявена война. Самият факт, че в Астана се дискутираше дали да бъдат поканени САЩ, е меко казано много непрестижно. Но до това доведе външната политика на Обама. Русия няма да се откаже от диалога с Техеран. Тръмп е ангажиран с подкрепата на израелската гледна точка за Иран“, добави политологът.

По думите му, в САЩ има сериозен натиск по повод на Иран. „Обама наложи веднага след свалянето на общите санкции, наложени от ОНН, собствени американски санкции срещу Иран. Те със сигурност ще бъдат запазени“, добави още Митев.

„Тихоокеанското споразумение означаваше загуба на работни места и позиции от американската автомобилна индустрия, например. В името на глобалните имперски интереси на САЩ се жертваха конкретни американски икономически интереси. Това е големият въпрос, който раздели Хилари Клинтън и Доналд Тръп“, добави още политологът.

Само часове след като влезе в Белия дом новият американски президент Доналд Тръмп започна да налага резки решения, както всъщност беше обещал. Дръзката промяна в икономическите приоритети на Америка ще рикошира във връзките с най-близките партньори на Съединените щати. Тръмп изтегли Съединените щати от трансокеанското търговско сътрудничество с азиатските пазари, известно като ТПП и нареди предоговаряне на НАФТА – споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада.

Непредвидимостта на Тръмп силно се преувеличава, смята Митев. По думите му, той е Автор на 17 книги, а две от тях са от 2011 и 2015 г. – „Величието на Америка“ и „Как да направим Америка велика отново“. „Първите политически каши, които той направи, са част от предизборната му програма. Не трябва да си представяме глобализацията като процес, който е еднолинеен“, добави Митев.

По думите му, концепцията на Доналд Тръмп слага край на утопията за глобално лидерство. Той коментира и отношенията между САЩ и Русия. „В цялата нова глобална ситуация, Европа излежда в изключително неблагоприятна светлина. Тя е политическо джудже“, добави проф. Митев.

Той коментира и ситуацията в България, избора на Румен Радев за президент и посочи, че изборът на проф. Огнян Герджиков за служебен премиер е добър ход. Според политолога, може да се очаква да има още едни избори до края на 2017 г., освен предсрочните парламентарни.

Чуйте целия разговор с проф. Петър-Емил Митев и вижте повече за решенията на Тръмп в първите му работни дни в следващото видео:

Вижте също

reakcii

Световните лидери осъдиха атентата в Барселона

Съболезнования изказаха лидери от Европа и света – Жан Клод Юнкер и Тереза Мей изказаха …