четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Проф. Огнян Герджиков: Нямам съмнения за корупция за изтребителите, обвинения без факти звучат несериозно

Проф. Огнян Герджиков: Нямам съмнения за корупция за изтребителите, обвинения без факти звучат несериозно

Бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков гостува в студиото на „Честно казано“ и Люба Кулезич и коментира извънредната пресконференция на ГЕРБ, по време на която президентът Румен Радев бе обвинен в корупция.

Той предположи, че опасенията за непрозрачна сделка са от страна на предложението за F16 – американски самолети втора ръка от Португалия, които бяха на трето място според техническата експертиза.

„Не знам защо трябва да се обвинява служебното правителство точно в непрозрачност. Решението беше взето на закрито заседание, тъй като съдържа класифицирана информация. Аз се обадих на президента Радев, защото той е човек, който разбира от самолети“, посочи Герджиков.

По думите му, президентът казал, че трябва да се спази пътната карта. „Не съм имал подозрения и съмнения за висша корупционна схема. Не можех да си представя, че може да стои нещо, свързано с някаква корупционна схема. Няма никакъв натиск. До мен беше вицепремиерът Стефан Янев, доверих му се изцяло. Той докладва този случай“, посочи проф. Огнян Герджиков.

Той призна, че в някаква степен може да е имало предопределение, тъй като са направили публично достояние техническата експертиза и как са подредени предложенията, но няма никакво юридическо обвързване.

По думите му, няма пречка сегашното правителство да тръгне да преговаря и с другите участници в това наддаване за сделката.

„Фактологията беше абсолютно прозрачно чиста и несмущаваща. Чак сега през последните дни това излиза изведнъж като един огромен проблем“, подчерта бившият служебен премиер.

По думите му, за да се успокоят страстите, може би е добре да се формира анкетна комисия, макар че тези комисии не вършат особено работа и сроковете може да се проточат.

„Имаме нужда от борба с корупцията. Точно румънския модел не ми е най-любимия, защото има и минуси. Но трябва да се създаде орган и да заработи както трябва. Има какво да се работи и по законодателството“, заяви Герджиков.

Той е категоричен, че без фактология подобни обвинения звучат несериозно. Герджиков посочи, че не трябва да се преекспонират проблемите, макар че ги има.

Проф. Герджиков коментира и декларацията за имотното състояние на Делян Пеевски. „77 милиона е космическо число. Но плаща ли си данъците? Аз това бих попитал“, посочи още той.

Вижте целия разговор с проф. Огнян Герджиков в следващото видео:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …