петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Проф. Нина Дюлгерова и проф. Анна Кръстева с анализ за бъдещето на Франция след изборите и Брекзит

Проф. Нина Дюлгерова и проф. Анна Кръстева с анализ за бъдещето на Франция след изборите и Брекзит

Проф. Нина Дюлгерова и проф. Анна Кръстева гостуваха в студиото на Код 11-13 с коментар по темата за изборите във Франция.

Политологът проф. Анна Кръстева посочи, че Макрон е изхвърлил лявото и дясното, за да вкара този либерален проект. „Големият лидер винаги има нужда от голям шанс и такъв му беше предоставен“, коментира тя и добави, че френските граждани са показали колко висока е тяхната демократична култура.

„Парламентът е по-плуралистичен, отколкото се очакваше. Десницата взе повече репутатски места и ще има една силна и зряла опозиция. Това са добри новини както за Франция, така и за Европа, защото Европа има нужда от силно реформаторско начало и има нужда някой да обещае прогрес и да успее да го реализира“, подчерта проф. Кръстева.

„Големият залог сега е като имаш президентската власт и парламентарната власт, както и силна опозиция, да поставиш реформите на масата“, смята политологът.

Експертът по международни отношения проф. Дюлгерова смята, че това, което обединява изборите във Франция, САЩ и Черноморския регион е, че само нови лица излизат на сцената. По думите й,
Макрон олицетворява желанието Франция да бъде световна сила.

Журналистът Юлиан Попов се включи в разговора по телефона и коментира грешките на Тереза Мей и фактът, че Брекзит сега е много маргинална новина след последните атаки в Лондон и пожара, който отне живота на десетки хора.

Във втората част на разговора основна тема на прогнозите на експертите е Брекзит. Проф. Кръстева каза, че изборите във Франция са показали спад на евроскептичните настроение, а изборите във Великобритания също са показали по-мек Брекзит.

Тя прогнозира, че ще се стигне до сделка, тъй като десетилетия са градени отношения на доверие. „Общият пазар е еднакво ползотворен и за Великобритания, и за ЕС. В началото на преговорите ще се поставят правата на гражданите“, посочи още тя.

Проф. Дюлгерова посочи, че е скептик по отношение на Брекзит. „Тереза Мей е много хазартна личност. Създава се взривоопасна ситуация с правителството, което тя смята да прави“, посочи експертът по международни отношения.

По думите й, политическата криза във Великобритания не е приключила и прогнозира, че Тереза Мей няма да успее да овладее ситуацията.

Според нея, последната атака в Лондон отново е извършена от страна на ИДИЛ. „ИДИЛ губи позиции в Близкия Изток и пренася войната е Европа“, смята Дюлгерова.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …