сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Николай Радулов с анализ за атентата в Манчестър и сигурността в България

Проф. Николай Радулов с анализ за атентата в Манчестър и сигурността в България

Атентатът в Манчестър отново предизвика големия разговор за човешката жестокост и готови ли са българските служби да реагират на терористичните заплахи. Проф. Николай Радулов, който е експерт по темата за вътрешна и национална сигурност, гостува в студиото на еМисия България и анализира темата.

„Аз не намирам нищо изненадващо. През декември шефът на Европол даде отчет за извършеното и сериозно подчерта, че терористичната вълна ще нарасне в големите европейски градове“, обясни експертът по национална сигурност.

Той посочи, че между 18 и 23-годишни за извършителите. Радулов обясни, че това е типичният похват на терористичен акт със самоубиец. Той е един от поредицата, които се извършват в големи градове в западна Европа.

„Те се извършват въпреки много сериозната задълбочена, компетентна и даваща ефект работа на специалните служби“, обясни Радулов.
По думите му, средно по една заподозряна група се задържа, разпитва или наблюдава дневно. „Само разузнаването има над милиард и половина паунда бюджет годишно. Може да работи проактивно и да прихващат предварително информацията“, добави експертът.

Той коментира и сигурността в България като посочи, че националното разузнаване разполага със смешно малък бюджет, с който може да събира информация през интернет и да ползва само явни източници. „Ние ще действаме реактивно, но не и предварително. Така се случи и покрай терористичния акт в Сарафово“, подчерта проф. Радулов.

По думите му е нужно да се изградят европейски структури и тези, които работят в тях да не са свързани с традициите и начините на некомпетентна дейност на сега действащите структури.

„Днес организираната престъпност и тероризма гледат да са си полезни едни на други и за да се справим с това, трябва и службите за сигурност да действат в синергия“, категоричен е Радулов.
„МВР беше обезкървено от своя управленски капацитет. Затова много компетентни служители напуснаха“, обясни експертът.

Чуйте целия анализ на проф. Николай Радулов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …