вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Николай Денков: Има опасност проекти в МОН да се раздават на политически принцип

Проф. Николай Денков: Има опасност проекти в МОН да се раздават на политически принцип

Проф. Николай Денков, доскоро зам.-министър на образованието, коментира, че има опасност проекти в МОН да се раздават на политически принцип. Той обаче подчерта, че има разработен механизъм, по който да бъдат подбирани проектите, така че подобна опасност сериозно да бъде намалена.

Проф. Денков посочи като мотив за оставката си

разногласия с министър Меглена Кунева при вземане на решения.

„Тъй като министърът е водеща фигура и има приоритет при вземане на решения, естествен ход бе да си потърся място в Академията, където се чувствам добре“, посочи той.

„С влизането на министър Кунева по отношение на ОП „Наука и образование за интелектуален растеж“ трябваше да се вземат някакви решения, свървани с акредитацията на т.нар. управляващ орган на програмата“, каза още той и посочи, че са били подготвени всички документи, като се е изисквал един подпис, за да се получи акредитация и да продължат да се получават средства от ЕС. „Но бе взето друго решение, с което акредитацията, по мое мнение, ще бъде получена след 4-5 месеца най-рано“, обясни проф. Денков.

Той подчерта, че за да работят тежки сектори като средното и висше образование,

е много важно да има приемственост.

Такава е имало и при министър Коларова, и при министър Танев, посочи проф. Денков и уточни, че концепцията по оперативната програма е подготвена през 2011 г.

„Беше ясно, че нито аз мога да обясня как да станат нещата, нито министър Кунева има доверие в експертизата, която аз предлагам“, каза той.

По думите му в политическия кабинет не останал нито един представител на сериозните академични среди.

Имам опасения, че кабинетът се изпразни от научна експертиза„,

подчерта проф. Денков.

Проф. Денков, доскоро заместник с ресор висше образование, бе част от три последователни кабинета в МОН.

Той се оттегли в деня, в който бе представено новото попълнение в екипа на образователния министър Меглена Кунева – консултантът по европроекти Красимир Киряков. Киряков замени на поста друг заместник в МОН – проф. Костадин Костадинов, който бе с ресор наука. Така МОН се раздели с двама зам.-министри покрай назначаването на Киряков.

Досега с управлението на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ бе натоварен проф. Денков, занапред управлението ще се поеме от Киряков.

Рокадите в МОН стават на фона на предстоящи крупни конкурси за научни проекти по ОП „Наука и образование“ за общо 350 млн. лв. С тези пари у нас трябва да се изградят 3-4 центъра за върхови постижения и 8-10 центрове за компетентност. Процедурите трябваше да стартират на 22 февруари.

Целия разговор с проф. Николай Денков в студиото на еМисия България можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …